Mahmoud Abbas Palestijns president

De opvolger van Yasser Arafat als Palestijns president heet Mahmoud Abbas. Hij heeft een enorme voorsprong op andere kandidaten. Dat blijkt uit prognoses, gebaseerd op peilingen onder de circa 65 procent van de Palestijnen die zondag zijn stem uitbracht, soms onder moeilijke omstandigheden.

Terwijl de verkiezingsuitslag officieel nog niet vaststond, sprak de Israëlische regering de hoop uit dat de Abbas 'het pad van dialoog en compromis' inslaat. Abbas (69), onder Palestijnen Abu Mazen genoemd, was decennialang een naaste medewerker van de vorig jaar overleden Arafat, en diende onder hem enige tijd als premier.

Abbas staat bekend als een gematigde Palestijnse voorman. Meer dan eens zei de aankomende president dat hij een einde wil zien aan de gewapende strijd tegen Israël.

In de loop van de dag zal bekend worden met welke marge hij zijn belangrijkste rivaal, de radicalere Mustafa Barghouti (51), heeft verslagen. Abbas zou kunnen rekenen op een kleine 70 procent van de stemmen; Barghouti komt uit op zo'n 20 procent. Vijf andere kandidaten blijven ver achter.

De stemlokalen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever bleven twee uur langer open dan was voorzien. De belangrijkste reden daarvan was dat kiezers veel tijd verloren bij Israëlische controleposten.

Niettemin toonden internationale waarnemers zich tamelijk tevreden over de medewerking van de Israëli's aan een ordelijk verloop van de verkiezingen.

Alleen in Jeruzalem werden Palestijnen op grote schaal gehinderd bij het uitbrengen van hun stem. Een persoonlijke interventie van de Amerikaanse oud-president Jimmy Carter bij de Israëlische regering leidde ertoe dat de spelregels voor de stembusgang in de loop van de dag versoepeld werden. Carter was een van de honderden buitenlandse waarnemers. Vandaag zullen zij bekendmaken of ze de verkiezingen als vrij en eerlijk beschouwen.

De radicale Hamas-beweging, die de verkiezingen boycotte, sloeg zondag een milde toon aan. 'We willen zaken doen met de gekozen president', aldus een woordvoerder. Naar verwachting zal Hamas deelnemen aan de parlementsverkiezingen, die op 17 juli worden gehouden. Bij recente verkiezingen in een beperkt aantal kleine gemeenten bleek Hamas het onverwacht goed te doen, ten koste van de machtige Fatah-beweging, die Abbas als presidentskandidaat naar voren had geschoven.

Samenwerking tussen Hamas en Fatah is van groot belang als Israël het plan doorzet om dit jaar te beginnen met terugtrekking uit de Gazastrook. Pessimisten hebben een machtsstrijd tussen beide groeperingen voorspeld, zodra het Israëlische leger het dichtstbevolkte gebied ter wereld heeft verlaten, en joodse nederzettingen ontmanteld zijn. Palestijnse voorlieden willen de internationale gemeenschap laten zien dat ze in staat zijn tot zelfbestuur. Abbas wil een onafhankelijke, levensvatbare Palestijnse staat die normale relaties onderhoudt met Israël.

]]>

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden