Maharishi-sekte wekt woede met sloop klooster

De Maharishi Mahesh Yogi, grondlegger van de transcedente meditatie, heeft zich de woede op de hals gehaald van de Limburgse gemeente Roerdalen door de onwettige sloop van delen van het monumentale Sankt Ludwig-klooster in Vlodrop....

Van onze verslaggever

De gemeente heeft aangifte bij justitie gedaan wegens overtreding van de monumentenwet. Bouwkundigen zijn bezig met de inventarisatie van de schade, die naar schatting in de miljoenen loopt.

Woensdagmorgen had de Raad van State de verleende sloopvergunning nietig verklaard. 'Dat hoorden we om 11 uur', aldus hoofd grondgebiedszaken J. Wiegant. 'Toen we een kwartier later ter plekke gingen kijken, waren de sloopwerkzaamheden in volle gang. De sloopbal had al grote gaten in de voorgevel, het torentje en het dak geslagen. We hebben de sloop onmiddellijk stil laten leggen.'

De Maharishi-beweging zegt de uitspraak van de Raad van State verkeerd begrepen te hebben. De leiding heeft tegenover burgemeester V. Braam verklaard het misverstand te betreuren. De gemeente heeft de stoplegging van de sloop bekrachtigd met een dwangsom. Bouwkundigen bekijken in hoeverre de schade nog kan worden hersteld.

Enige jaren geleden vroeg de Maharishi-beweging een vergunning aan voor de sloop van het klooster, dat beschermd monument is. Na afweging van verschillende belangen heeft de gemeente de sloopvergunning verleend. Het gebouw van 100 bij 100 meter, gelegen in een stiltegebied, werd als te groot en onpraktisch beschouwd om voor andere doeleinden te kunnen dienen. Een burgercomité en heemkundevereniging tekenden bezwaar aan, dat uiteindelijk werd gehonoreerd door de Raad van State.

De Maharishi-organisatie wil het oude klooster ombouwen tot een modern wereldcentrum voor transcedente meditatie. De Maharishi Mahesh Yogi woont samen met bijna tweehonderd aanhangers op het terrein bij het klooster. Vlodrop is de hoofdzetel van de beweging, die van groot economisch belang is voor de Limburgse gemeente. Maar de verhoudingen zijn door de illegale sloopactie danig verstoord. 'Ze hebben de grenzen van de wet overtreden', aldus Wiegant.

Sommige bewoners verwijten de gemeente echter laks beleid. Volgens het burgercomité was de Maharishi al een week bezig met de voorbereidingen van de sloop.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden