Magnetisme wijst kreeften de weg

Na duiven, zeeschildpadden en salamanders is nu ook van zeekreeften aangetoond dat ze hun weg over de zeebodem vinden met behulp van het magneetveld van de aarde....

De twee zeebiologen vingen in het eilandengebied bij Key West in Florida kreeften (Panulirus argus) die ze vervolgens 12 tot 37 kilometer verderop weer vrijlieten. Daarna registreerden ze met een zendertje in welke richting de dieren na hun vrijlating begonnen te bewegen. Dat was statistisch gezien precies in de richting van de vangstplaats, hun thuis.

Boles en Lohmann denken met proeven te hebben bewezen dat de kreeften bij hun navigatie een mentale kaart gebruiken van het magneetveld in het gebied, dat ruwweg van noord naar zuid licht afzwakt.

In een commentaar in Nature wijst bioloog Thomas Alerstam van de Universiteit van Lund in Zweden, na lof voor de fraaie proeven, op een aantal problemen met de interpretatie. Nog afgezien van de vraag welk zintuig de kreeft gebruikt, is volgens hem het magnetische landschap in het gebied niet gevarieerd genoeg om daaruit een eenduidige positie af te leiden.

Nog belangrijker is het probleem dat het magneetveld van de aarde in de loop der tijd geleidelijk verandert. Hoe de kreeftensoort zijn kaart gedurende de evolutie up to date heeft kunnen houden, is een raadsel, aldus Alerstam.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden