Magische verteller over heksen, raven en 'negertjes'

Nu, na zijn dood, komt zijn eerste boek uit dat niet voor kinderogen bestemd is.

VAN ONZE CORRESPONDENT ROLF BOS

Zijn laatste boek zal geen kinderboek zijn, maar verhalen over de vijf jaar die hij als krijgsgevangene in Russische gevangenschap doorbracht. 'Het manuscript is klaar, maar het boek verschijnt na mijn dood.' De Duitse kinderboekenschrijver Otfried Preußler overleed deze week op 89-jarige leeftijd.

Niet alleen in zijn vaderland was Preußler bij generaties kinderen geliefd, de afgelopen decennia werden er wereldwijd meer dan 50 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht. In Nederland kreeg de auteur van De kleine waterman, Meester van de zwarte molen en Sterke Wanja in 1973 de Zilveren Griffel.

Veel van zijn 32 kinderboeken worden nog steeds herdrukt in Duitsland. Recentelijk was er discussie of woorden als 'negertjes' en 'wichsen' ('poetsen', maar anno 2013 ook 'afrukken'), die in Die kleine Hexe (1957) en Räuber Hotzenplotz (1962) te lezen zijn, wel geschikt zijn voor moderne Duitse kinderogen. Tijdens de discussie hield de auteur zich stil.

Preußler leidde de laatste tijd een teruggetrokken leven in Beieren. Daar was de in 1923 in Bohemen geboren auteur tot in de jaren zeventig onderwijzer, die voor de klas graag zelf verzonnen verhalen mocht vertellen. Zijn boeken zijn niet zelden moderne sprookjes, magische vertellingen met hoofdrollen voor supersterke kinderen, heksen, spoken, watermannen en raven. Een groot aantal werd verfilmd, zoals Krabat(Meester van de zwarte molen) in 2008. Het verhaal, gebaseerd op een Sorbische sage over een tovenaarsleerling, speelt tijdens de Dertigjarige oorlog (1618-1648).

Sommige van zijn kinderboeken spelen zich af in Rusland, waar de jonge Preußler tijdens de Tweede Wereldoorlog krijgsgevangene was. Meteen nadat hij zijn middelbare school had afgemaakt, werd hij naar het oostfront gestuurd. Daar werd hij in 1944 gevangen genomen. Hij overleefde ternauwernood. In 1949 kwam hij terug in Duitsland.

Zijn jeugdliefde Annelies had al die jaren op hem gewacht. Ze trouwden nog hetzelfde jaar. Het boek dat hij over zijn krijgsgevangenschap schreef, mocht pas na zijn dood verschijnen, zei de schrijver. Het zal het eerste boek van Otfried Preußler zijn dat niet geschikt is voor kinderogen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden