Reportage

Magic Mark is aaibaar als altijd

Niet tevreden met zijn antwoord en toch glunderen: de premier is nog steeds even aaibaar, blijkt tijdens de aftrap van de verkiezingscampagne van de VVD in Spijkenisse.

null Beeld raymond rutting
Beeld raymond rutting

De pop-uppremier is in Spijkenisse en daar zijn ze: de zeeman zonder pensioen, de slechtziende dame, de donkere jongens die niet aan de bak komen, de wanhopige mantelzorger, de dakloze die z'n dochter niet mag zien, de man in een elektrische rolstoel en met Feyenoordtas, de dame die hem wil complimenteren vanwege zijn pianospel bij Witteman. Alsof de VVD een castingbureau heeft ingehuurd.

De mensen komen naar Mark Rutte om hem te vertellen over hun doodzieke moeder, hun artrose, hun coma van drie maanden, de zorgen die ze hebben als taxichauffeur, de moeite die het als 30-jarige met hbo-diploma kost om een baan te vinden. Rutte lacht, luistert, komt met zijn hoofd heel dichtbij, grijpt armen, pakt vast, omhelst, zoent en gaat op de foto. Mocht iemand dat laatste vergeten, dan herinnert hij eraan. Nog even een selfie?

Het wonder geschiedt, telkens weer. Niet dat Rutte hun problemen oplost. Maar voor even de zorgen wegnemen, hij kan het als de beste. Het is de toverkracht van de politicus: aanraken, luisteren, aandacht geven.

Spijkenisse is geen toeval. Er zijn twee plekken waar Wilders zich graag vertoont, zeggen ze in het VVD-kamp: Volendam en Spijkenisse, waar hij begin dit jaar zijn verzetsspray uitdeelde. Vandaar dat Spijkenisse na de presentatie van het verkiezingsprogramma de eerste campagneplek is.

Bij de grijs-oranje VVD-bus, geparkeerd achter het metrostation, wordt koffie uitgedeeld; onder een parasol staan uitklaptafels. Medewerkers, herkenbaar aan de reuzebutton Bakkie Doen, loodsen mensen naar de premier.

Henk van Hamond stond al twee uur klaar. Hij had er zijn afspraak met de specialist voor vervroegd. Een leven lang op de grote vaart gezeten, geen pensioen opgebouwd maar altijd AOW-premie betaald, vijftien jaar geleden getrouwd met een veel jongere vrouw. En nu moet hij zien rond te komen van een AOW'tje van 700 euro. 'Dat heeft ú zo geregeld', zegt hij tegen Rutte. Die knikt begripvol en zegt dan: 'Ik ga u niet blij maken. De AOW werd onbetaalbaar, daar moest wat aan gebeuren.' En, voordat hij zich naar een volgende draait: 'Wilt u koffie?'

Nee, tevreden is Van Hamond na afloop bepaald niet. Toch staat hij te glunderen: wel even met de premier gesproken.

Of neem Brian Drenthe, gouden voortand maar geen dak boven z'n hoofd. Vijf kinderen, van wie hij er een niet mag zien, geen werk, een kapotte heup en wat niet al. U bent toch die reddende engel, zegt hij tegen Rutte. 'Hoe gaat u me helpen? Of ben ik het niet waard, omdat ik zwart ben?'

Rutte geeft geen krimp, praat vrolijk mee over seksrelaties en zegt dat zwart zijn er niks mee te maken heeft. 'Mooi dat ik met u heb mogen praten', concludeert Drenthe.

Fijn dat het met Feyenoord zo goed gaat, zegt Rutte tegen de man in de rolstoel, die over zijn auto-ongeluk vertelt. Hij buigt zich over de man heen zoals alleen een politicus dat doet. Het is de intimiteit van een beroemdheid met een wildvreemde. Soms, als het al te moeilijk wordt, roept hij een medewerker: 'Sophie, schrijf jij de gegevens van mevrouw op, dit is persoonlijk.'

Die ochtend nog was hij de premier die over het Oekraïnereferendum overlegde. Nu, zonder stropdas, de kandidaat in Spijkenisse. Straks terug naar het Torentje, voor een afspraak met zijn nieuwe Britse collega, Theresa May. Zo zal het de komende tijd vaker gaan. Rutte begint zijn wisselbad vroeg: de verkiezingen zijn pas over vijf maanden.

Het laat zien dat bij de VVD de kaarten zijn geschud. Ruttes aaibaarheid heeft onder zes jaar premierschap niets geleden. Het verkiezingsprogramma, of De volgende stap, dat vreemde populistische pamflet dat hij vrijdag lanceerde - het is allemaal bijzaak. Mark is de man, zijn magie is nog lang niet uitgewerkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden