Maggie’s revolutie duurt voort

Sinds 2002 spreekt ze niet meer in het openbaar, maar haar daden worden nog nauwlettend gevolgd. Margaret Thatcher viert donderdag haar 80ste verjaardag...

Van onze correspondent Peter de Waard

De IJzeren Dame is niet rancuneus. Koningin Elizabeth, die in april 80 wordt, is uitgenodigd, hoewel er een wederzijdse afkeer bestond tussen de vorstin en de enige vrouwelijke premier uit de Britse geschiedenis. Ook John Major, die Thatcher herhaaldelijk ervan beschuldigde zijn premierschap te hebben ondermijnd, mag komen, maar hij is in de VS. Ex-minister Lord Geoffrey Howe zal er zeker zijn, hoewel hij haar val in gang zette. En natuurlijk is Tony Blair er – de huidige premier die op haar fundamenten heeft voortgebouwd en zich een groot bewonderaar van haar noemt.

De 680 namen tellende gastenlijst is een staalkaart van wie er toe doet in Engeland – de mensen die Thatchers betekenis op waarde kunnen schatten, of ze nu vriend of vijand zijn.

Vijftien jaar nadat samenzwerende Tories haar hebben afgezet, ligt haar schaduw nog steeds over Westminster en misschien wel over heel Europa. Haar vrije-marktfilosofie en privatiseringen veranderden het economische tij. ‘Ze heeft een economische revolutie veroorzaakt. Of je dat goed of slecht vindt, hangt af van je opvatting over de samenleving’, zegt Christopher Stevens van de Canterbury Christ Church University.

Tony Blair probeert haar Angelsaksische model nu naar het continent te exporteren als heilzame remedie tegen de stagnatie. De nieuwe bondskanselier Angela Merkel heeft de eretitel van ‘Duitse Maggie’ gekregen.

Sinds ze enkele kleine beroertes had in 2002 zwijgt de voormalige premier. Ze heeft een zwakke gezondheid en zou lijden aan Alzheimer, waardoor ze overdag een verpleegster nodig heeft. Maar fotografen snapten haar onlangs nog toen ze in Londen winkelde voor schoenen en * handtasjes.

Haar leven is in de laatste jaren getekend door persoonlijke tragedies. Haar echtgenoot Denis overleed. Haar zoon Mark raakte betrokken bij een staatsgreep in Equatoriaal-Guinea en scheidde dit jaar van zijn vrouw, waardoor haar twee kleinkinderen op het feest ontbreken.

Ook David Cameron zal er niet zijn. De 38-jarige Tory, die de beste kansen heeft op het leiderschap van de Conservatieven, noemde tijdens het recente partijcongres haar naam niet één keer. Het is een voorteken dat de partij uiteindelijk een streep onder de periode-Thatcher wil zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden