Mag Nederland ook trots zijn op Food Valley?

'This tiny country feeds the world' ('Dit kleine land voedt de wereld'), schrijft het prestigieuze Amerikaanse magazine National Geographic deze maand in een artikel dat zelfs de fanatiekste oranje-adepten zal doen blozen.

Nederland wordt gepresenteerd als Food Valley, de tegenhanger van het Amerikaanse Silicon Valley, dat de dreigende honger op een aarde met 10 miljard mensen na 2050 kan oplossen.

De Hollandse boer wordt in het blad vergeleken met kapitein James Kirk van starship Enterprise. Vanachter enorme computerschermen met flikkerende lichten telen ze landbouwgewassen en produceren ze vlees en zuivel met een jaloersmakende efficiency en... ook nog duurzaam. 'Nederland is een landbouwreus die laat zien hoe de toekomst van het boerenbedrijf eruit ziet', aldus het blad, dat zijn roem dankt aan zijn doorwrochte analyses en briljante fotografie.

De Nederlandse Nasa is de WUR (Wagening University & Resrearch), die van het kikkerlandje de grootste exportnatie van voedingsmiddelen in de wereld na de VS heeft gemaakt. 'Maar wel met een landmassa die 270 keer zo klein is. Hoe hebben de Nederlanders dit in hemelsnaam gedaan?'

Beeld Najib Nafid

In het blad wordt een heel ander beeld van de Nederlandse landbouw geschetst dan wat Marianne Thieme en Yvon Jaspers ons willen doen geloven.

Niets over Q-koorts bij geiten of fipronil in eieren. Geen woord over de ammoniakuitstoot door de 35 miljoen dieren die in de Brabantse stallen zijn bijeengepropt. Geen beelden van boeren die naarstig op zoek zijn naar liefde, in blauwe overalls in hun eentje de stal uitmesten en moeten hopen dat niet iemand van de Rabobank het krediet opzegt.

De Nederlandse boer die de National Geographic beschrijft, bestuurt vanachter een controlepaneel twee drones plus een zelfrijdende tractor waarmee hij tot in detail de samenstelling van grond, waterverbruik en groei meet van elk aardappelplantje. En op die wijze kan hij zo efficiënt en duurzaam mogelijk opereren. Elke vierkante centimeter aarde van zijn bedrijf wordt optimaal benut.

'Twee decennia geleden heeft de Nederlandse landbouw zich verplicht het waterverbruik met 90 procent te reduceren, het gebruik van chemische pesticiden tot nul en dat van antibiotocia binnen de varkens- en kippenhouderij met 60 procent', schrijft National Geographic.

Demissionair premier Rutte en zijn minister Kamp van Economische Zaken kunnen er mooie sier mee maken. Tegenwoordig heeft het buitenland meer oog voor Hollands glorie dan de media in het land zelf. Soms mag een klein land best trots zijn op wat het heeft bereikt, zelfs als het gebeurt met vuil spel, zoals voetballers weten.

Elk verhaal heeft twee kanten. De geschiedenis zal uitwijzen aan welk verhaal meer waarde wordt gehecht.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden