Mag mijn zoon cannabis kweken?

Mijn zoon (16) en een vriend blowen eens per week. Meestal buiten op een bankje, waarna ze in huis komen chillen. Nu willen ze dolgraag een cannabisplant kweken, als hobby en voor eigen gebruik. De vraag is of het bij ons in huis mag (bij de vriend mag het niet). Ik neig naar toestemming, want ik vind het mooi als die jongens ergens voor zorgen. Cannabis kweken vraagt toewijding en het sparen van zakgeld voor lampen. Het is verder nog maar afwachten of het bruikbare wiet oplevert. Mijn zoon zit goed in zijn vel en doet het oké op school. Wat zou u doen? Naam bij de redactie bekend.

null Beeld null

In het zicht

Het kan maar beter in het zicht gekweekt worden. Ik heb het (uiteindelijk) toegestaan met de gedachte dat het toch ergens vandaan moet komen. Ik vind blowen niet oké, maar het opkweken van een plant voor eigen gebruik geeft handvatten om erover te praten. Realiseer je wel dat je huis naar een coffeeshop gaat ruiken.

Marion Zimmerman (54), Amsterdam

Moestuin

Laat de jongens een praktische moestuin aanleggen, die vraagt ook toewijding. Het kost weinig zakgeld en lampen zijn overbodig. Na het tuinieren is het bovendien goed chillen tussen de koolbladeren.

Hanneke Kaal (80), Boijl

Glimlach

Dit dilemma ontlokt mij een glimlach. Ik denk dan terug aan zo'n twintig jaar geleden. Mijn zoon en zijn vriendje (allebei 16) hadden toen drie kleine wietplantjes gekocht in Amsterdam. Twee werden rechtstreeks in de koude grond van onze tuin geplant en de derde bleef in zijn potje. Bijna iedere dag werd er door de 'mannen' met een meetlat gekeken hoeveel ze waren gegroeid. De plant in de pot moest zelfs mee op vakantie. Wat een toewijding. De toppen werden geknipt en aan het plafond in de schuur gehangen om te drogen. Dat stonk verschrikkelijk. Verder was het vooral heel leuk en leerzaam. Dus doen!

Marijke van den Berg-Leydesdorff (64), Monnickendam

Niet doen

Ik zou het niet toelaten, en de moeder van de vriend van je zoon zal je dankbaar zijn. Je zoon is nog maar 16, het gaat net goed; laat het maar zoals het nu is. Voordat je het weet, heb je meerdere cannabisplanten in huis met hete lampen en alle brandgevaar van dien. Eén keer per week blowen toestaan is één ding. Als je 'ja' zegt tegen kweken, en straks het kweken én blowen uit de hand loopt, is het moeilijk om de situatie terug te draaien. Laat de jongens voorlopig van hun zakgeld wiet kopen.

Laurie Schiet-Heath (55), Naarden

Afknippen

Toen ik m'n moeder belde om deze vraag voor te lezen, wist ik al dat ze hard zou lachen. Ze maakte vijftien jaar geleden hetzelfde mee. Haar advies: toestaan, en af en toe stiekem de worteltjes afknippen. M'n broertje snapte niet waarom zijn plant zo klein bleef. Uit woede heeft hij 'm na een tijdje het raam uit gegooid, de tuin in. Daar groeide hij in recordtempo tot volwassen grootte.

Yvonne de Zeeuw (33), Amsterdam

OVER TWEE WEKEN:

Ik word buitengesloten door de vrienden van mijn partner

Ik ben ruim een jaar samen met mijn vriend. Hij wilde onze relatie en zijn vriendengroep gescheiden houden. Na een halfjaar heb ik zijn vrienden voor het eerst ontmoet; ze negeerden mij en deden bezitterig jegens mijn vriend. Nergens werd ik bij betrokken, hoezeer ik mijn best ook deed. Nu, een jaar later, hebben ze nog steeds geen interesse getoond. Zelfs op zijn verjaardag kon er geen gedag vanaf. Mijn vriend wil het er niet over hebben met zijn vrienden, omdat hij bang is ze kwijt te raken. Wat zou u doen? Naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 2 oktober 2017 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden