Mag mijn vrouw weigeren mijn zus thuis te ontvangen?

Wij zijn allebei begin 60 en wonen sinds drie jaar samen. Over het algemeen gaat dat goed, maar er is een probleem dat escaleert: mijn vrouw kan niet overweg met mijn zuster en zwager....

Respecteren

U moet respecteren dat uw vrouw uw zus en zwager niet leuk vindt en niet met hen om wil gaan. Uw vrouw moet respecteren dat deze mensen voor u belangrijk zijn en u de ruimte geven om hen te ontmoeten. Ook als stel kun je elkaar toch wel een beetje láten? Maak goede afspraken en drijf het niet op de spits, dat is het niet waard.

Niet afdwingen

Je kunt liefde of vriendschap voor de schoonfamilie niet afdwingen. Het is jouw familie, niet die van haar. Als je vrouw je zus en zwager niet mag om welke reden dan ook, gaat je vrouw de deur uit als jij je familie thuis ontvangt of jij spreekt buiten de deur af met je zus en zwager. Accepteer het gegeven en ga er niet eindeloos over in discussie. Dat levert over het algemeen niets dan spanningen op.

Zelfreflectie

Bepaald gedrag van uw zuster en zwager doet blijkbaar iets met uw vrouw. Uw vrouw wijst naar de ander in plaats van bij zichzelf te onderzoeken welk gevoel zij heeft bij dat bepaalde gedrag. Maak van haar probleem niet uw probleem; geen keus is de juiste. Probeer uw vrouw te verleiden tot zelfreflectie: wat ervaart ze nu precies bij het gedrag van uw familie? Laat uw vrouw haar gevoelens duidelijk en zuiver vanuit zichzelf uitspreken. Geef de andere partij kans te reageren, eveneens vanuit zichzelf. Help haar leren communiceren in plaats van te kiezen.

Achtergrond

U hoeft niet te kiezen en uw vrouw hoeft uw zus en zwager niet leuk te vinden. Probeer met uw vrouw afspraken te maken waarbij u allebei respecteert dat haar huis ook uw huis is en uw huis dus ook het hare. Misschien kunt u uw zus en zwager thuis ontvangen terwijl uw vrouw zelf een ander een bezoekje brengt?

Geen keus

Kiezen is onmogelijk. Uw vrouw is uw levenspartner, u hebt voor haar gekozen. Uw zus is uw familie en dat blijft ze, daar valt niet in te kiezen. Mogelijk kunt u het bezoek wat beperken, samen met uw zus en zwager iets anders doen dan thuis zitten. Geef uw vrouw te verstaan dat u geen keus wilt maken tussen haar en uw zus, maar dat u wel rekening wilt houden met haar gevoelens. Voor de tijd dat uw moeder nog leeft, moet dat te doen zijn. Daarna gaat u gewoon zonder uw vrouw naar uw zus en zwager.

Bed & breakfast

Eén van de vaststaande zaken bij een relatie ‘op leeftijd’ is dat beide partners familieleden en vrienden meebrengen, waarmee de ander geen historie heeft. De een zal sympathiek zijn, een nieuwe vriend worden; de ander niet. U kunt uw vrouw niet dwingen uw zus en zwager aardig te vinden. Uw vrouw kan u wel de ruimte laten om hen te ontmoeten. Een bezoek van enkele dagen in uw huis is dan wel wat lang. Er is vast wel een aardige bed & breakfast in de buurt waar zij kunnen verblijven. Zo wordt een bezoek wat makkelijker te hanteren voor alle partijen.

Compleet

Waarom bent u eigenlijk drie jaar geleden gaan samenwonen met deze vrouw als u toch uw moeder zo lekker dichtbij goed verzorgd wist, zo'n goede verhouding had met uw zus en dan ook nog uw zwager als uw beste vriend zag? Ik begrijp niet wat zij aan uw leven heeft toegevoegd, het was al compleet. U heeft uw keus al gemaakt, denk ik, want u gelooft haar niet eens. Misschien is het raadzaam op uw leeftijd toch een keer volwassen, zelfstandig en minder egoïstisch te worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden