Mag Mauro na zijn studie in Nederland blijven?

Minister Leers (Asiel en Immigratie, CDA) zei vorige week tijdens een werkbezoek aan Angola dat de Angolees Mauro na afloop van zijn studie terug moet naar Angola. De PvdA stelt er vandaag vragen over in de Tweede Kamer. Volgens de oppositie is het geen uitgemaakte zaak dat Mauro terug moet. Wie heeft gelijk?

Mauro Manuel. Beeld ANP

Na een paar maanden in de luwte staat de 18-jarige Angolese jongen Mauro Manuel weer in het centrum van de belangstelling. Dat komt door opmerkingen van minister Leers vorige week tijdens een werkbezoek aan Angola. De minister verkondigde daar dat Mauro na het verlopen van zijn studievisum alsnog naar Angola moet vertrekken.

Afgelopen december kreeg Mauro van de minister zijn studievisum. Daar was veel (politiek) debat aan vooraf gegaan. Mauro, die sinds zijn tiende bij een pleeggezin in het Limburgse Oostrom woont, kreeg van de minister in september 2011 te horen dat hij terug moest naar zijn land van herkomst. Hij zou geen verblijfsvergunning krijgen. Zijn biologische moeder woont in Angola en daar heeft Manuel nog altijd contact mee. Daarom moet hij terug, aldus de minister.

De oppositie in de Tweede Kamer vroeg Leers om zijn speciale bevoegdheid te gebruiken om Mauro alsnog een verblijfsvergunning te geven. Dat weigerde hij. Daarna kwam de bal bij het CDA te liggen, die het erg lastig had met de kwestie. De fractie in de Tweede Kamer wilde niet dat Mauro werd uitgezet, maar vond tegelijk dat de Nederlandse asielregels gewoon moesten worden toegepast. Het vooruitzicht van een studievisum voor Mauro bleek een goed compromis. Een dergelijke vergunning wordt doorgaans verlengd tot de standaardduur van de studie met eventueel één jaar verlenging. Dit betekent dat Mauro maximaal nog drie jaar in Nederland kan blijven. Mauro volgt in Limburg een ICT-opleiding op mbo-niveau.

De oppositie en het CDA zijn er evenwel van overtuigd dat dit een tijdelijke oplossing is. Na het behalen van zijn diploma moet opnieuw bekeken worden of Mauro kan blijven. CDA-Kamerlid Raymond Knops zei: 'Het is geen uitgemaakte zaak dat hij terug moet.' Als het studievisum verloopt, is een permanente verblijfsvergunning een optie, aldus het CDA. Maar het is niet duidelijk waar dit vertrouwen op gebaseerd is. De kans is groot dat minister Leers gewoon de regels zal willen toepassen. Wellicht komt er vandaag meer duidelijkheid als de minister antwoord moet geven op vragen in de Tweede Kamer.

Brief
Minister Leers schreef vanmorgen al een brief aan de Kamer. Daarin schrijft hij dat de ophef van afgelopen weekeinde over zijn uitspraken 'vervelend' is voor alle betrokkenen. Wel zegt Leers in de brief dat een studievergunning altijd tijdelijk voor de duur van de opleiding is en er bij een vervolgaanvraag een nieuwe afweging moet worden gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden