Mag je nog het bed delen met een politieke tegenstander?

Deze week: in veel haat zit iets van liefde. Geef er gewoon eens aan toe.

Arnon Grunberg
Hoogleraar Ewald Engelen geeft een toespraak tijdens het protest tegen TTIP op het Beursplein Beeld anp
Hoogleraar Ewald Engelen geeft een toespraak tijdens het protest tegen TTIP op het BeurspleinBeeld anp

In tijden van polarisatie is de vraag urgent of je het bed mag delen met een politieke tegenstander. Stel, je bent overtuigd lid van de PvdA, voorzover dergelijke leden nog bestaan, mag je met Ewald Engelen naar bed? Uiteraard. Je moet met iedereen praten, want niet praten betekent dat je de ander opgeeft en als wij mensen opgeven, zouden wij ook niet meer tegen de doodstraf kunnen zijn. Waarmee maar gezegd is: zelfs, of misschien ook juist discussies over de doodstraf kunnen tot fysieke intimiteit leiden.

Het strelen, likken, bijten, oftewel de seksuele opwinding, liggen immers in het verlengde van het spreken. U mag best tegen een politieke tegenstander zeggen: 'Ik heb je niet met woorden kunnen overtuigen, misschien lukt dat wel met mijn lichaam.'

Natuurlijk is seks geen garantie. De witte racist die met een zwarte man of vrouw het bed deelt, zou ook daarna nog racistisch kunnen zijn, maar liefde en verlangen zijn geen stemwijzer. Hoe dan ook kan naaktheid een aangename relativering zijn van de hyperbool, het politieke discours is zoals bekend een en al hyperbool.

Stelt u zich Wilders voor, fulminerend maar naakt. Misschien vindt u dat een opwindende gedachte. Dat mag.

Jaren geleden ontmoette de Seksrabbijn in een Duits provinciestadje een dame. Ze was spichtig en aantrekkelijk en haar politieke ideeën waren dubieus. Toch voelde de Seksrabbijn zich tot haar aangetrokken, merkwaardig genoeg niet ondanks maar juist vanwege haar politieke ideeën, al kan schoonheid natuurlijk ook onprettige overtuigingen verzachten. De Seksrabbijn meent dat de vreemdheid van de ander opwindend is, zelfs als die vreemdheid, dat wil zeggen de overtuiging van de ander, op goede gronden verwerpelijk genoemd mag worden.

Het verbodene trekt aan. Het weerzinwekkende fascineert en trekt ons stiekem ook aan. Zo kan een Jood verliefd worden op een antisemiet (en vice versa), en een homo op iemand die meent dat homo's van een toren geworpen dienen te worden (en vice versa). In veel haat zit iets van liefde, je moet soms alleen diep boren voor je erop stuit.

Huiswerk voor volgende week: zoek een politieke tegenstander, iemand wiens ideeën in uw ogen verwerpelijk zijn. U hoeft niet meteen met hem of haar het bed in te duiken, maar een tongzoen na een verhitte discussie is een aardig begin. Bijt diegene op zijn minst in het oor, zachtjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden