Mag ik meer hygiëne van mijn man verwachten?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's

null Beeld ANP
Beeld ANP

Mijn man is nogal makkelijk als het gaat om persoonlijke hygiëne. Hij houdt niet van deodorant, tanden poetsen slaat hij vaak over en hij doucht niet dagelijks. Afgelopen vakantie liep ik er weer tegenaan. In anderhalve week heeft hij zich geen een keer gedoucht; hij vindt dat hij in het zwembad ook schoon wordt. Hij liep anderhalve week in dezelfde zwembroek rond, die hij ook als onderbroek gebruikte. Ik erger me hier al jaren aan, maar daar trekt hij zich niets van aan. Erover praten lost niets op.

Wat zou u doen?

Naam bij redactie bekend

Knippen

Ik zou de methode van mijn tante eens proberen. Zij was het ook beu dat mijn oom almaar in dezelfde onderbroek bleef lopen. Nadat zij een paar sterk vervuilde exemplaren in de wasmand had aangetroffen, pakte ze de schaar, knipte de onfrisse plekken eruit en stopte de onderbroeken in de machine. Toen mijn oom er een uit de kast wilde pakken, merkte hij hoe gehavend deze was. Verbouwereerd vroeg hij mijn tante wat er met zijn onderbroeken was gebeurd. 'Ja sorry', was haar reactie. 'Ik kreeg ze echt niet meer schoon.' Het heeft toch zeker een paar maanden geholpen.

Renée Tiel Groenestege (59), Apeldoorn

Limoentjes

Prijs uzelf gelukkig dat uw man nog in het zwembad springt. Die van mij heeft op vakantie een voorliefde voor modderige rivieren en algrijke bosmeertjes. Wanneer we 's avonds in onze tent liggen, is deze oerlucht op zijn beklemmendst. Dan vertel ik hem erotische fantasiën waarin een schone, gladgeschoren en naar limoentjes ruikende man voorkomt. Het duurt meestal nog een dag of wat, maar dan komt hij frisgewassen en met een schone zwembroek aan uit het douchehokje op me af.

Helene de Jong (45), Dordrecht

Sopje

Uw man vindt het kennelijk fijn om te baden in het zwembad. Douche dus niet nodig. En ja, die zwembroek, die hij ook al anderhalve week als onderbroek gebruikt, had u die niet even een sopje kunnen geven in plaats van u te ergeren en zodoende uw beider vakantie te verpesten? Niet zeuren, want dat werkt averechts. Beetje humor erbij helpt misschien ook wel!

Daniëlle Ruiters (68), Barchem

Samen douchen

Ik zou hem tegen bedtijd uitnodigen samen onder de douche te gaan. Vraag hem uw rug in te zepen en doe dat vooral ook bij hem. Gooi zijn vuile spullen in de wasmachine. Poets ook in zijn bijzijn uw tanden en zeg duidelijk vriendelijk dat u dat ook van hem verwacht. Maak de slaapkamer gezellig, kruip even in zijn frisgeurende armen en vertel hem hoe gelukkig u dat maakt. Ga niet preken en hou het drie weken vol. Uw man is het waard en u bent spoedig van uw ergernis verlost.

Anna Bockma-Lengkeek (75), Amsterdam

Niet zeuren

Ga samen onder de douche als hij niet meer fris ruikt of plakkerig aanvoelt, stop met zeuren en hou van die man.

Els Jonker (63), Deventer

OVER TWEE WEKEN:

Buurman aanspreken op zijn rookgedrag?

Elke ochtend hoor ik mijn buurman rochelen in de achtertuin. De laatste tijd word ik er wakker van. Zijn eerste vrouw is op haar 45ste overleden aan longkanker. Hij heeft daar veel verdriet van gehad. Twee jaar geleden kreeg hij een motorongeluk en hij heeft veel operaties ondergaan. Maanden zijn ze met hem bezig geweest. Hij rookt er nu weer lustig op los. Ik snap niet dat als je vrouw aan longkanker is overleden en de medische wereld zo zijn best voor je heeft gedaan, je dan niet stopt met roken. Met die gedachte word ik nu elke ochtend wakker. Ik heb geen last van de rook, maar van mijn eigen irritatie daarover. Wat moet ik doen?

Naam bij redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 28 september 2015 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden