Mag ik je geheim raden?

Deze week: raad elkaars geheimen.

Arnon Grunberg
null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Mensen hebben geheimen en doorgaans hebben die geheimen te maken met liefde, seks en geld. Liefde en seks kunnen elkaar zoals bekend overlappen.

'Dat kind leeft van dag tot dag, van uur tot uur, als in het paradijs', schrijft Henry James in zijn novelle Daisy Miller, onlangs opnieuw in het Nederlands vertaald en mooi uitgegeven door de Wereldbibliotheek.

Daisy Miller is geen zedenkomedie, maar een zedentragedie. Een jonge vrouw, afkomstig uit de Amerikaanse nouveau riche en fladderend langs de betere plekken van Europa, Vevey, Rome, is een geheim voor haar schuchtere aanbidder, meneer Winterbourne, en vermoedelijk ook voor zichzelf. Ze wordt uitgestoten omdat ze zich schaamteloos overgeeft aan nachtelijke dwalingen door Rome met een knappe Italiaan, genaamd Giovanelli.

Uiteindelijk blijkt Daisy ook een geheim voor de lezer, waaruit we mogen concluderen dat ware aantrekkingskracht een mysterie behoeft, een leegte waarin de fantasie zich kan nestelen.

Een tijd geleden wisselde de Seksrabbijn whatsapp-berichten uit met een dame die had geschreven: 'Jij bent een geheimzinnige man. Mag ik je geheimen raden?'

Daarop antwoordde hij: 'Dat is goed, mits ik ook jouw geheimen mag raden.'

Het raden bleek moeilijker dan gedacht. De dame had geen verhouding met een van de beste vrienden van haar vader, ze liet zich niet onderhouden door een rijke maar ietwat onappetijtelijke Amerikaan en ze deelde geen geliefde met haar zus.

Op zijn beurt bleek de Seksrabbijn geen voetenfetisjist, hij had nooit een affaire gehad met de vrouw van zijn beste vriend en het was niet zijn lust en zijn leven om toe te kijken terwijl twee vrouwen aan het vrijen waren. De berichten namen af; de Seksrabbijn mocht een geheimzinnige man zijn, maar hijzelf begon te twijfelen of een geheim nog wel een geheim is als je er stiekem op de een of andere manier al over had geschreven.

Huiswerk: vraag een collega, vriend, kennis, desnoods uw liefdesobject: 'Mag ik per WhatsApp of sms je geheimen raden?'

Een goed geraden geheim kan beloond worden met een zoen, een streling of een afspraakje, maar dat hoeft niet. De Seksrabbijn zou het aantal rondes beperken tot maximaal zeventien. Bijkomend voordeel is dat u discreet kunt biechten en er ook nog eens achterkomt hoe uw collega's, kennissen en geliefden écht over u denken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden