Geldvraag

Mag ik de kinderen hun erfdeel uitkeren?

Mijn man is begin dit jaar overleden en ik heb een groot bedrag op de bank staan. Mag ik de kinderen hun erfdeel uitbetalen, ook als dit wettelijk gezien niet hoeft?

Het ondertekenen van een akte in een notariskantoor in Haarlem.Beeld anp

Ja, dat mag. Een achterblijvende ouder krijgt meestal de beschikking over de erfdelen van de kinderen. Hij (of zij) mag hun dat geld ook geven. Het is namelijk hun geld, al hoeft de ouder er geen afstand van te doen zolang hij in leven is. Het uitbetalen kan zonder tussenkomst van de notaris, zegt kandidaat-notaris Ernst Loendersloot. Dat scheelt kosten.

U bent bijna 90 jaar en het geld uitdelen is in uw geval slim. U heeft ruim een ton spaargeld, waardoor u geen recht meer heeft op zorgtoeslag. U betaalt bovendien vermogensrendementsheffing. Als u naar een verzorgingshuis moet, betaalt u vanwege uw vermogen een extra hoge eigen bijdrage.

Voor uw twee kinderen kan het prettig zijn het geld nu al te krijgen. Zij kunnen een deel van de hypotheek aflossen of verhuizen naar een grotere woning. Als zij het geld op een spaarrekening zetten, valt er waarschijnlijk ook te besparen op de vermogensheffing. Zij hebben immers twee keer de vrijstelling en nog meer als ze een partner hebben.

De kinderen hoeven geen schenkbelasting te betalen over de erfdelen. Maar: het gaat niet altijd goed. Soms is er met hulp van de notaris een constructie opgezet om erfbelasting te besparen bij het overlijden van de eerste ouder. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een vruchtgebruik-testament of bij lage oprenting van de erfdelen. In dat geval is er volgens notaris Aniel Autar sprake van een schenking als de erfdelen worden uitgekeerd. De kinderen moeten dan misschien toch schenkbelasting betalen.

Moet je dan naar de notaris?

Als je het precies wil uitrekenen wel, ja. Maar Autar komt gelukkig ook met een tip voor de doe-het-zelver. 'De achterblijvende ouder kan ook het eigen vermogen gaan weggeven aan de kinderen. Per kind kan hij 5.277 euro per jaar belastingvrij schenken of eenmalig een hoger bedrag aan volwassen kinderen tot 40 jaar. De ouder houdt dan de beschikking over de erfdelen van de kinderen, maar zij krijgen wel geld.' De achterblijvende ouder moet uitkijken dat hij zich niet arm schenkt. De zorgkosten worden steeds hoger. Hou genoeg over om hulp te kunnen inschakelen of aanpassingen te doen in de woning.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.

Zelf een vraag aan Reinout?: geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden