Column

Mag een fatsoenlijk mens nog vakantie vieren in Turkije?

Arthur van Amerongen
null Beeld Gariel Kousbroek
Beeld Gariel Kousbroek

In mijn kringen ging je niet op vakantie naar het Spanje van Franco en het Zuid-Afrika van Pieter Botha. Een boycot van Israël lag wat gevoeliger vanwege het reëel existerend socialisme aldaar. Ik heb een en ander in 1980 onderzocht en in de praktijk hield dat socialisme niet veel meer in dan volksdansen en lekker neuken in de kibboets en dat de oploskoffie van staatsmerk Elite smerig slootwater was.

Zonder de steun van onze PvdA, en in het bijzonder minister van Defensie Henk Vredeling, was Israël misschien wel van de kaart geveegd tijdens de Jom Kipoer-oorlog.

Het verbaasde mij dan ook dat uitgerekend de PvdA de stedenband Mokum-Tel Aviv ophief.

Ik meen zelfs dat een partijbons riep dat Amsterdam een stedenband met Raqqa moest aangaan omdat de weerloze Islamitische Staat en eigenlijk alle mohammedanen wereldwijd de nieuwe joden waren, qua vervolging en uitroeiingsdreiging.

Goed, Jahweh straft onmiddellijk en ik vind dat Hij - of Zij voor mijn part - nog rachmones toonde door zijn ouwe clubje in Nederland een handjevol zetels toe te werpen, voor de moeite.

Veertig jaar later dringt zich de vraag op of fatsoenlijke mensen zoals ik nog wel vakantie mogen vieren in Turkije, bestierd door een islamofascistische dictator die in zijn paleis loopt te brullen als een tbs'er in zijn isolatiecel in de Mesdagkliniek.

Ik vind van niet. Mijn goede vriend meneer Rutte is geschoffeerd door die touretter, onze diplomaten mogen Turkije niet meer in en onze helden Robin van Persie en Wesley Sneijder worden met de dood bedreigd door de fasci di combattimento van de krankzinnige fopsultan.

Nederturken kunnen hun familie in Turkije niet meer bezoeken dankzij de Klikturken, die ongetwijfeld sympathiseren met DENK of zelfs op Kuzu's kieslijst staan.

Erdogans onderknuppels zijn gevaarlijke splijtzwammen. Toen ik de beelden van de Vijfde Colonne in Rotterdam zag, dacht ik aan de Sturmabteilung van Ernst Röhm - al dronken diens holmaatjes tenminste nog gezellig een potje bier op zijn tijd.

Het is jammer voor die aardige tapijtjesverkoper in de bazaar en de keivrolijke aerobicsinstructeur in het polsbandjeshotel, maar een boycot van Turkije werkt.

Als Erdogan zijn aanhang niet meer koest kan houden met centjes, is het gedaan met zijn macht.

Het is niet de bedoeling dat de lezer nu stante pede een reis naar de Algarve boekt natuurlijk. Het is hier hartstikke duur, we hebben altijd kutweer en de lucht van gegrilde sardines is weerzinwekkend. Probeer liever Sharm-el-Sheikh, dan proeft u toch een beetje het sfeertje van Antalya.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden