Mag een bijtende hond worden afgemaakt? De Tweede Kamer is verdeeld

De jarenlange lobby om bijtende honden te redden van verplichte euthanasie, lijkt dinsdag stuk te lopen in de Tweede Kamer. Tenzij een van de coalitiepartijen zich bedenkt, krijgt een motie van de SP en GroenLinks om de regels te veranderen te weinig steun.

Een hond met een muilkorf. Beeld anp

Bijtende dieren kunnen nu zonder tussenkomst van de rechter worden afgemaakt. Kamerleden Frank Futselaar (SP) en Rik Grashoff (GroenLinks) dienden een motie in om deze praktijk te veranderen. Zij menen dat met alternatieve maatregelen, zoals training of een aanlijnplicht, euthanasie kan worden voorkomen. Een groot deel van de oppositie is het met hen eens.

Jaarlijks neemt het OM circa zevenhonderd honden in beslag om uiteenlopende redenen, onder meer vanwege agressief gedrag. Volgens Futselaar en Grashoff worden hiervan enkele tientallen honden geëuthanaseerd.

Het OM raadpleegt de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht voordat een dier een spuitje krijgt. De uiteindelijke keuze is aan het OM. Daar zit het pijnpunt voor de SP en GroenLinks. Volgens de Kamerleden worden dieren als afgedankte voorwerpen behandeld. Soms zou euthanasie plaatsvinden omdat dat goedkoper zou zijn dan het dier ergens onderbrengen.

Het lot van de agressieve honden ligt in handen van de coalitiepartijen. SP'er Futselaar hoopt op steun van D66. Kamerlid Tjeerd de Groot, woordvoerder dierenwelzijn bij D66, laat weten dat hij de huidige procedure voldoende vindt omdat er al een vorm van toetsing plaatsvindt. 'We zijn bij D66 ook dierenliefhebbers, maar een nieuwe procedure voegt niets toe.'

Dierenactivisten

Futselaar en Grashoff krijgen wel bijval van een tiental advocaten, waaronder strafrechtadvocaten Hans en Wim Anker. In een brief aan de leden van de Tweede Kamer roepen zij op voor de motie te stemmen. Volgens de advocaten worden dieren nu 'hetzelfde behandeld als een auto of een mobiele telefoon' en dat zou ingaan tegen de wet.

Ook dierenactivisten hebben hun hoop gevestigd op de Tweede Kamer. Sandra van de Werd van Comité Dierennoodhulp is al tien jaar bezig met de situatie van in beslag genomen dieren. 'Het is ontzettend teleurstellend als de motie er niet doorheen komt', zegt zij. 'Dieren kunnen net zo makkelijk worden vernietigd als een wasmachine, daar verandert dan niks aan.'


Muilkorfplicht, kortaanlijngeboden, pitbullwet en tientallen bijtincidenten: nog altijd weten we niet wat te doen met bijtende honden

De vrouw die in januari twee vechthonden doodschoot om het leven van haar man te redden, wordt niet strafrechtelijk vervolgd. Voor het pistool had het stel een vergunning en de vrouw handelde uit noodweer, oordeelde de officier van justitie.

2016 was het jaar van een aantal geruchtmakende bijtincidenten met zogenoemde vechthonden. Zoals foxterriër Bobby, die aan flarden werd gebeten door een doorgedraaide staffordshire. Een interview met zijn baasje.

'Een hond die fysiek in staat is een mens te doden, hoort niet thuis in de openbare ruimte', schreef een bezorgde lezer in een brief aan de krant naar aanleiding van het nieuws over de doodgebeten Bobby.

Is de pitbull of het baasje het probleem? De afschaffing van de pitbullwet in 2009 roept nog altijd vragen op. Agressieve pitbullterriërs, die na het doodbijten van drie kinderen jarenlang niet mochten worden gefokt, verwondden in 2016 in twee dagen liefst vier mensen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden