Column

Mag Dijsselbloem 'Fuck off' roepen in Brussel?

Ondernemers en werknemers die een dikke middelvinger uitsteken naar de belastingdienst zouden 'tuig van de richel' kunnen worden genoemd. Tegen buitenlandse brievenbusmaatschappijen die alleen naar Nederland komen omdat ze daardoor hun winsten buiten het zicht van de fiscus weten te houden, zou op zijn Haags 'pleur op' kunnen worden gezegd. Misschien zou het zelfs moeten worden gezegd.

Peter de Waard
Jeroen Dijsselbloem. Beeld anp
Jeroen Dijsselbloem.Beeld anp

Maar minister Jeroen Dijsselbloem is minder happig op straattaal dan de premier. De minister van Financiën sprak zaterdag in Brussel, toen hij de bedrijven in Europa opriep keurig hun belasting te betalen, ook niet over de ruggen van de journalisten rechtstreeks tot het volk, zoals Rutte dat een dag eerder wel deed. Hij wilde de internationale media op beschaafde wijze gezamenlijke daadkracht tonen in de aanpak van belastingontduiking en ontwijking. Eerder vorige week had Europees commissaris Moscovici (Belastingen) gemeld dat de EU-lidstaten in 2014 160 miljard euro aan BTW-inkomsten zijn misgelopen door fraude. 'En dat bedrag valt weer in het niet vergeleken met de omvang van de jaarlijkse belastingontduiking en -ontwijking door multi's als Apple', meldde de Brusselse correspondent van deze krant maandag.

Dijsselbloem had Apple en Starbucks ook scum kunnen noemen en fuck off kunnen roepen. Waarschijnlijk had de persconferentie dan alle journaals in de eurozone en de VS gehaald. Het radioprogramma Standpunt had de luisteraars er het woord over gegeven en Eén Vandaag had er een enquête over gehouden.

Dijsselbloem is Rutte niet. Hij wil de multinationals niet meteen afschrikken. Omwille van het ondernemersklimaat wil hij bedrijven ook 'belastingzekerheid' bieden, zodat de verfoeilijke rulings niet meteen door het afvoerputje gaan.

In Brussel is straattaal not done. Niet dat Rutte zijn opmerkingen op straat had opgepikt (volgens Frits Wester die dat als voormalig spindoctor kan weten, had hij de 'pleur op' ingestudeerd) maar hij hoeft geen coulance te betrachten. Rutte kan al lekker bezig zijn met de verkiezingen en zo zetels afsnoepen van de PVV. Dijsselbloem moet zich toch als staatsman manifesteren.

Nu kan worden gezegd dat belastingontduikers geen vlogs maken van de wijze waarop zij de fiscus vernederen. Noch vallen zij cameraploegen van de NOS of RTL lastig als die op de Zuidas een video van brievenbussen te schieten. Zij zijn minder naïef dan de Zaanse straathooligans die zich voor de Vomar-supermarkt verzamelen en nu de hele natie tegen zich in het harnas hebben gejaagd. Zij houden zich heel slim zo schuil mogelijk. En daarom heeft de vlog van de Turkse Nederlanders ook meer maatschappelijke verontwaardiging opgeleverd dan de maandenlange publicatie van de Panama Papers en Wikileaks bij elkaar.

In beide gevallen worden echter de normen en waarden getart. Als de ene tuig van de richel is, geldt dat ook voor de ander.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden