Mag de verzekering mij discrimineren naar leeftijd?

Mijn verzekering maakt zich schuldig aan leeftijdsdiscriminatie: ouderen betalen een hogere premie en worden vanaf een bepaalde leeftijd geweigerd als klant. Mag dat?

Twee ouderen in een auto. Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant

Discriminatie is niet toegestaan, zegt artikel 1 van onze Grondwet. Gelijke gevallen moeten gelijk behandeld worden. Daarmee is nog niet aangetoond dat uw verzekeraar in overtreding is.

De verzekeraar is niet verplicht iemand te verzekeren. Of, zoals het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) het omschrijft: 'Een verzekeraar heeft de vrijheid naar eigen inzicht een voorstel te doen.' Kortom, de wet biedt geen uitsluitsel. U kunt naar de rechter of het Kifid stappen en die velt dan een oordeel.

Is daarmee de vraag afgehandeld? Nee. Als verzekeraars onrechtvaardig onderscheid maken op basis van leeftijd, dan hebben we een maatschappelijk probleem. En daar moeten we iets mee.

Verzekeraars zijn niet dom. Een klant wordt niet uit zijn autoverzekering gegooid als hij een bepaalde leeftijd bereikt. De verzekeraar verhoogt de premie op grond van zijn schadestatistieken die aantonen dat verzekerden boven een bepaalde leeftijd meer schade veroorzaken. Alleen: hij laat de schadestatistieken niet zien. Dat is bedrijfseigen informatie. Verder laten enkele verzekeraars geen nieuwe klanten toe vanaf een bepaalde leeftijd. Dat is ook contractvrijheid.

Er is wel iets geks aan de hand. Neem autoverzekeringen. Die kennen een basispremie en een korting op basis van het schadeverleden: dat heet de bonus-/malusladder. Schadevrij rijden wordt beloond met korting (bonus), terwijl een schade leidt tot hogere premie (malus). Daar zou dus geen leeftijdsafhankelijke premie op basis van schadestatistieken aan toegevoegd moeten worden. De verzekeraar vindt van wel. En helaas, we krijgen de statistieken niet te zien.

Leeftijd speelt ook een rol bij rechtsbijstand- en reisverzekeringen. Verzekeraars doen dat niet openlijk. Als u uw geboortedatum moet opgeven bij het afsluiten van de verzekering, dan is dat een goede indicatie.

Bij reisverzekeringen komt leeftijdsonderscheid niet zo vaak voor. Bij ING en Nationale Nederlanden is de premie leeftijdsafhankelijk als de verzekerde kiest voor de module 'medische zekerheid'. Die stijgt al vanaf 20 jaar. Een 85-jarige betaalt het dubbele van iemand die 55 is en die betaalt weer twee keer zoveel als iemand van 30.

Opvallend is de reisverzekering van Ohra. Bij de doorlopende reisverzekering met werelddekking gaat de premie omhoog vanaf 46 jaar. Daarna is er weer een stijging vanaf 51 jaar. De verhoging is vrij regelmatig, ongeveer 8 procent per vijf jaar. Curieus dat Ohra zulke consequente statistieken heeft, terwijl veel andere verzekeraars ze niet hebben.

Mijn gevoel zegt dat in ieder geval Ohra het premieverschil vooral gebruikt om jongeren te lokken. Maar ik kan het niet bewijzen.

Zelf een vraag aan Reinout? Mail naar geldvraag@volkskrant.nl.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.