'Maffiabaas' Gil verovert Ceuta en Melilla

Binnen twee dagen werd Jesús Gil de grote winnaar van de verkiezingen in Spanje en werd hij aangeklaagd voor ondermeer fraude....

Van onze correspondent Cees Zoon

Voor zijn bewonderaars is Jesús Gil een geslaagd zakenman, die zijn fortuin maakte in de bouwwereld, zich de voetbalclub Atletico Madrid aanschafte om het volk te vermaken en zich tot burgemeester van de badplaats Marbella liet kiezen om zijn vele kwaliteiten onbaatzuchtig in dienst te stellen van de gemeenschap. Voor zijn tegenstanders is Gil het prototype van een maffiabaas die zich door niets laat stoppen bij het uitbreiden van zijn privé-vermogen en die de gemeentekas schaamteloos leegplundert wanneer hij daar zin in heeft.

Gil heeft ook een eigen politieke partij, waarvan de naam Grupo Independiente Liberal (Onafhankelijke Liberale Groep) alleen dient voor het verkrijgen van de juiste afkorting: GIL. Acht jaar geleden werd hij gekozen tot burgemeester van Marbella. Hoewel hij al die tijd meer als verdachte in de rechtszalen van Spanje doorbracht dan in het stadhuis, mag hij er nog eens vier jaar bijdoen. Dat hij zondag opnieuw de absolute meerderheid veroverde, heeft volgens Gil een simpele verklaring: dankzij hem kun je in Marbella 's avonds veilig over straat en zijn er voldoende parkeerplaatsen.

Vier jaar geleden breidde GIL zijn macht aan de Costa del Sol uit, toen Jesus Gil jr. gekozen werd tot burgemeester van Marbella's buurgemeente Estepona. Vader en zoon (een andere zoon is directeur van Atletico Madrid) hebben nu ook via zetbazen plaatsen als Ronda, La Linea de Concepción, Ceuta en Melilla in handen gekregen.

In Madrid wordt de noodklok geluid vanwege Gils succes , want nu heeft hij de zeggenschap in de sleutelplaatsen aan beide zijden van de Straat van Gibraltar. Ceuta en Melilla zijn smokkelnesten, waar de zwarte economie vele keren groter is dan de legale. Van hieruit wordt een groot deel van de Marokkaanse hasj naar het vasteland verstuurd. En de enclaves zijn de uitvalsbases van de mensensmokkelaars die illegalen naar Europa vervoeren.

Beide steden voelen zich veronachtzaamd door de Spaanse overheid en in de maling genomen door de lokale politici die de afgelopen jaren door een eindeloze reeks onderlinge conflicten nauwelijks tijd voor besturen hadden. Daar heeft Gil met zijn anti-politiek gretig gebruik van gemaakt. Hij liet enkele maanden geleden enkele van zijn trouwe vazallen naar de enclaves verhuizen. Zijn kandidaat voor Melilla was een Madrileense discotheekhouder, naar Ceuta stuurde hij zijn voormalige wethouder van ruimtelijke ordening.

Hun programma's zijn identiek. Zij zullen Ceuta en Melilla niet als politici maar als managers besturen. De enclaves moeten uitgroeien tot belastingparadijzen op het niveau van de Britse kolonie Gibraltar. En natuurlijk gaan zij in praktijk brengen wat partijleider Gil al jaren doet in Marbella: bouwen en nog eens bouwen, te beginnen met wat casino's. De combinatie van burgemeester en eigenaar van bouwbedrijven in één persoon is letterlijk een gouden vondst van Gil.

Jesús Gil laat zich vrijwel nooit zien in het stadhuis van Marbella. Hij bestuurt de stad (en zijn voetbalclub) vanuit de Club Financiero de Marbella, het hoofdkwartier van zijn zakenimperium. De verstrengeling van belangen is continu. Hij staat op dit moment terecht voor het illegaal overmaken van een kleine zeven miljoen gulden van de stadsbegroting naar rekeningen van Atletico Madrid, en het kopen van de Argentijnse speler Simeone op kosten van Marbella.

Twaalf delicten legt de aanklager hem te laste en de eis is niet mis: 34 jaar gevangenis, een verbod om de komende 121 jaar publieke functies uit te oefenen, een boete van 28 miljoen gulden en het betalen van een schadevergoeding van 17 miljoen gulden aan de gemeente. Tegen zijn zoon Miguel Angel Gil, de directeur van Atletico, eist de aanklager 27 jaar. Daarnaast lopen er tal van andere zaken tegen de burgemeester van Marbella, onder meer wegens het niet afdragen van miljoenen aan sociale premies van ambtenaren.

Marbella is onder Gil uitgegroeid tot een verzamelplaats van de internationale onderwereld. Ceuta wordt tegenwoordig Klein Sicilië genoemd vanwege de vele schietpartijen tussen elkaar beconcurrerende durgsbendes. Als de partij GIL op beide plaatsen de lakens uitdeelt, vreest men in Madrid, dan zal de Straat van Gibraltar een vrijhaven voor de georganiseerde misdaad worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden