Maffia regelt hormoonvlees via Nederland
De Algemene Inspectie Dienst (AID) heeft een speciaal team opgericht om hormoonfraude met Belgische runderen in Nederland op te sporen....
Al eind vorig jaar kreeg de AID de tip van zijn Belgische zusterorganisatie dat er op grote schaal illegale transporten van Belgische runderen naar Nederland worden uitgevoerd. De AID denkt nu dat die verdenking klopt.
In januari onderschepten de Nederlandse controleurs een groep Belgische runderen met Nederlandse oormerken. 'Het ging om honderden beesten waarvan de herkomst was verduisterd', aldus een AID-woordvoerder.
Begin juli werden drie mannen, onder wie een Belgische veehandelaar, in het Nederlandse Vessem op heterdaad betrapt bij het inspuiten van hormonen. 'Het lijkt om meer te gaan dan een incident', aldus de AID.
Het Nederlandse ministerie van Landbouw ontkent dat de controle minder scherp is dan in België. Wel zijn de sancties in België veel strenger: bedrijven die ooit verdachte runderen hebben geleverd, worden min of meer gebrandmerkt. Ze worden overvoerd met controles die ze bovendien zelf moeten betalen. In Nederland worden de meeste hormoonzaken afgedaan met een boete.
Het afmesten van Belgische koeien zou vooral in zuid-Nederland gebeuren. Hun gewicht wordt in nog geen drie maanden opgejaagd van zes- tot achthonderd kilo. De dieren worden dorstig van de hormonenpreparaten zodat ze veel water drinken. Dat maakt het vlees mals.
De beesten worden niet officieel geëxporteerd naar Nederland. Op papier blijven ze in Belgische handen. Die praktijk dateert al van vóór de dioxinecrisis die de legale export van Belgische runderen de doodsteek heeft toegebracht omdat de dieren verplicht moeten worden getest op pcb's.
De Belgische regering is op de hoogte gebracht door regeringscommissaris Freddy Willocks. De Belgische krant De Standaard kenschetst de praktijk als een grootschalige en zeer winstgevende handel. 'Onze redactie kent het voorbeeld van een Vlaamse handelaar die wekelijks zowat driehonderd dikbillen naar Nederland verhuist. '
Het Nederlandse ministerie van Landbouw sluit de illegale praktijken niet uit. Het Productschap voor Vee en Vlees (PVV) voelt zich overrompeld door het nieuws: 'Dit komt als een volstrekte verrassing.'
De verdenking dat de Nederlandse veehouderij knoeit met hormonen is echter niet nieuw. Flor van Noppen, de broer van de Belgische veterinair inspecteur Karel van Noppen die in 1995 werd vermoord, probeert Nederland daar al geruime tijd van te overtuigen. Hij zegt brieven te hebben van zijn broer waaruit dit blijkt .
Het nieuws komt op een pikant moment. Juist begin deze week verklaarden de VS zich bereid om aan Europa gegarandeerd hormoonvrij vlees te leveren.