Nieuws

Maduro schort gesprekken met oppositie op na uitlevering vertrouweling aan VS

De regering van Venezuela heeft besloten zijn deelname aan de onderhandelingen met de oppositie op te schorten. Dat is zaterdag in Caracas meegedeeld nadat bekend werd dat een vertrouweling van president Nicolas Maduro is uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Redactie
Een vrouw loopt langs een poster met daarop een oproep om de vrijlating van de Colombiaanse zakenman Alex Saab. Beeld REUTERS
Een vrouw loopt langs een poster met daarop een oproep om de vrijlating van de Colombiaanse zakenman Alex Saab.Beeld REUTERS

‘Onze delegatie kondigt aan dat ze haar deelname aan de onderhandelingstafel opschort. We nemen niet deel aan de vierde ronde die morgen 17 oktober van start moest gaan, uit protest tegen de brutale agressie tegen Alex Saab’, aldus de mededeling die parlementsvoorzitter en delegatieleider Jorge Rodriguez voorlas op televisie.

Even daarvoor werd bekend dat Alex Saab op een vliegtuig van Kaapverdië naar de Verenigde Staten zat. Saab is een Colombiaanse zakenman die nauwe banden heeft met Maduro. Hoewel hij in de cel zat, had de linkse president hem lid gemaakt van het team dat met de oppositie onderhandelingen voert over de politieke impasse in het land. Saab heeft eveneens de Venezolaanse nationaliteit en beschikt over een diplomatiek paspoort van het land.

Saab werd in juni 2020 opgepakt tijdens een tussenlanding in Kaapverdië op basis van een Amerikaans arrestatiebevel. De zakenman annex diplomaat en zijn partner Alvaro Pulido worden in de VS beschuldigd van het witwassen van geld en fraude. Ze zouden aan het hoofd staan van een netwerk dat Maduro en zijn regime in staat stelde om voedselhulp te verduisteren. Ze zouden zo’n 350 miljoen dollar vanuit Venezuela hebben doorgesluisd naar rekeningen in de VS en andere landen. Saab en Pulido kunnen daarvoor ieder een gevangenisstraf van maximaal twintig jaar krijgen.

Crimineel netwerk

De Colombiaanse president Iván Duque spreekt van een ‘overwinning in de strijd tegen drugssmokkel, witwassen en corruptie dat door het dictatorschap van Maduro in stand wordt gehouden’. Volgens Duque zal Colombia ‘de VS blijven steunen in het onderzoek naar het transnationale, criminele netwerk dat werd geleid door Saab’.

Kaapverdië stemde vorige maand in met de uitlevering van de Colombiaan. De advocaat van Saab stelt echter dat de uitlevering illegaal is omdat de wettelijke procedure rondom de zaak in Kaapverdië nog niet was afgehandeld. De Venezolaanse regering stelt daarom dat Saab is ontvoerd door de VS.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden