nieuws venezuela

Maduro is bereid tot overleg, Guaidó roept bevolking op te demonstreren

President Maduro van Venezuela heeft zich voor het eerst bereid getoond tot overleg met de oppositie. Ook gaat hij akkoord met vervroegde parlementsverkiezingen. Hij voelt er echter niets voor om op te stappen. Tegelijk voerde Maduro de machtsstrijd met oppositieleider Juan Guaido op door hem te verbieden het land te verlaten.

President Maduro bezocht dinsdag een militaire basis in Aragua om te laten zien dat het leger achter hem staat. Beeld EPA

Maduro deed het aanbod tot onderhandelingen in een interview met het Russische persbureau RIA. De ‘handreiking’ zal vrijwel zeker door de oppositie worden afgewezen, omdat Maduro weigert op te stappen. Hoewel hij akkoord is gegaan met vervroegde parlementsverkiezingen, wil hij pas nieuwe presidentsverkiezingen uitschrijven als zijn ambtstermijn in 2025 afloopt.

‘Ik ben er klaar voor om met de oppositie om te praten over het welzijn van Venezuela, voor zijn vrede en zijn toekomst’, zei Maduro. Hij zei dat het overleg kan plaatsvinden met de hulp van internationale bemiddelaars.

Guaidó heeft daarentegen woensdag alle Venezolanen opgeroepen om hun huis of werk te verlaten en een paar uur de straat op te gaan om te demonstreren. Het is de eerste grote demonstratie sinds Guaidó zichzelf vorige week uitriep tot interim-president. ‘Venezuela maakt zich op voor verandering’, aldus Guaidó. Met de oproep om twee uur lang de straat op te gaan, voert de oppositieleider de druk op Maduro op om snel af te treden en de macht over te dragen.

De president van het Hooggerechtshof, Maikel Moreno, maakt bekend dat oppositieleider Guaido voorlopig Venezuela niet mag verlaten tijdens het onderzoek dat naar hem is ingesteld. Beeld AFP

Onderzoek naar Guaido

Het Hooggerechtshof, dat wordt bemand door Maduro-loyalisten, verbood Guaidó om voorlopig het land te verlaten. De hoogste rechters besloten hiertoe nadat de openbare aanklager, Tarek William Saab, een strafrechtelijk onderzoek tegen de interim-president was begonnen. Saab is een bondgenoot van Maduro. 

De president van het hof, Maikel Moreno, zei dat Guaidó niet mag afreizen tot het onderzoek is afgerond. Onderzocht wordt of Guaidó ‘met zijn acties de vrede in de republiek heeft geschaad’. Ook worden zijn bankrekeningen bevroren. Maduro heeft het tot nu toe niet aangedurfd, voornamelijk vanwege de internationale druk, om Guaidó te arresteren. Het lijkt er nu op dat hij met behulp van de hoogste rechters de oppositieleider de mond wil snoeren. 

‘Dit is niets nieuws’, was Guaidó’s reactie op het justitieel onderzoek. ‘Het enige antwoord van het regime is vervolging, repressie.’ De oppositieleider riep de rechters op zich niet te laten gebruiken door Maduro. De actie van de aanklager en het hof kwam nadat president Trumps hoogste veiligheidsadviseur Bolton de regering-Maduro juist had gewaarschuwd de veiligheid van Guaidó niet in gevaar te brengen.

Oppositieleider en interim-president Guaidó komt aan bij het parlement nadat het OM een justitieel onderzoek tegen hem is begonnen. Beeld AP

Rechtmatige president

Maduro vindt dat hij de enige rechtmatige president van het land is, omdat hij de presidentsverkiezingen vorig jaar won. Veel van Maduro’s tegenstanders mochten toen echter niet meedoen. Guaidó zegt dat hij daarom volgens de Grondwet het recht had om zich tot interim-president uit te roepen.

Hoe is het om in een land te leven dat in diepe crisis verkeert?

Gaat de zelfbenoemde interim-president Juan Gauidó het regime van de zittende president Nicolás Maduro omver werpen? Onze correspondent Marjolein van de Water staat er in Caracas bijna letterlijk met haar neus op, en vertelt in deze aflevering van het Volkskrantgeluid hoe het ervoor staat in het land en hoe het is om er te zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.