Venezuela

Maduro: couppoging oppositieleider Guaidó is mislukt

Een couppoging die dinsdag door de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó werd aangekondigd en tot heftige rellen leidde, is volgens president Nicolás Maduro binnen enkele uren beteugeld. Dat zei Maduro vannacht in een toespraak van een uur op de Venezolaanse televisie. Guaidó heeft zijn aanhangers opgeroepen om ook woensdag weer de straat op te gaan.

Een demonstrant van de oppositie loopt langs een brandende bus in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. Beeld AFP

Wilt u dit verhaal liever beluisteren? Hieronder staat de door Blendle voorgelezen versie.

In de hoofdstad Caracas braken dinsdag rellen uit nadat Guaidó het leger en de bevolking had opgeroepen massaal de straat op te gaan om Maduro af te zetten. Guaidó zei - terwijl hij werd omringd door zwaarbewapende militairen - dat de ‘laatste fase’ van de afzetting van Maduro was begonnen. ‘Het moment is aangebroken. De toekomst is aan ons.’ Guaidó kreeg meteen steun van de Verenigde Staten. ‘We zijn met jullie’, zei vicepresident Mike Pence in een tweet. 

Het lijkt er echter niet op dat de oproep van Guaidó tot een grote militaire opstand tegen de president heeft geleid. Wel kwam het tot heftige botsingen tussen eenheden van de Nationale Garde en aanhangers van Guaidó die de straat op waren gegaan. Daarbij reden gardisten enkele malen met pantserwagens in op betogers die met stenen en molotovcocktails gooiden.

De betogers kregen hier en daar steun van enkele overgelopen leden van de ordetroepen die een blauwe band droegen als teken dat zij zich bij de oppositie hadden aangesloten. Bij de luchtmachtbasis waar Guaidó zijn oproep deed kwam het tot schermutselingen tussen militairen die trouw zijn aan Maduro en soldaten die Guaidó steunen. Volgens de Venezolaanse regering zou een regeringsgezinde militair zijn gedood, maar verder bleven rechtstreekse confrontaties tussen de militairen vooralsnog uit. Woensdag worden opnieuw rellen verwacht.

‘Loyale’ soldaten

President Maduro meldde dat hij op de ‘volledige trouw’ van de commandanten van de strijdkrachten in alle delen van het land kan rekenen. In een toespraak op de nationale televisie (woensdagochtend Nederlandse tijd) zei hij nog in het zadel te zitten dankzij ‘loyale’ soldaten, die de couppoging volgens de president snel de kop indrukten.

Volgens minister van Defensie Vladimir Padrino was het rustig op alle legerbases in het land. De leider van de socialistische partij, Diosdado Cabello, zei dat Caracas grotendeels kalm was. Guaidó deed zijn oproep in een deel van de stad dat een oppositiebolwerk is. De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza beschuldigde de VS en Colombia ervan achter de ‘poging tot een staatsgreep’ te zitten.

Amerikaanse steun

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo zei dat de VS de door Guaidó begonnen ‘Operación Libertad’ volledig steunen. Ook Brazilië schaarde zich achter Guaidó. President Jair Bolsonaro verklaarde zich solidair met de Venezolanen die volgens hem door een ‘dictator tot de slavernij zijn gereduceerd’. Daarentegen beschuldigde Rusland, de belangrijkste bondgenoot van Maduro, de oppositie van oproepen tot geweld. Turkije karakteriseerde de oproep van Guaidó als een poging tot een staatsgreep. ‘Wij zijn tegen ondemocratische methoden om legitiem gekozen regeringen ten val te brengen’, zei minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu in een tweet.

Guaidó, die zichzelf in januari tot interim-president benoemde, toonde zich in de ochtend in een video, omringd door militairen die zich bij hem zouden hebben aangesloten.  De opname zou gemaakt zijn op de luchtmachtbasis La Carlota in Caracas. 

Een demonstrant van de oppositie die gewond raakte toen de Venezolaanse veiligheidsdienst met een gepantserd voertuig op de demonstranten inreed. Beeld AFP
Leden van de Boliviaanse nationale garde kwamen Guaidó versterken. Beeld AFP

‘Onder controle’

Guaidó werd vergezeld door zijn politieke geestverwant Leopoldo López, die officieel huisarrest heeft. ‘Soldaten hebben me in opdracht van president Guaidó bevrijd’, twitterde López die een beroep op het leger deed snel in actie te komen om een einde te maken aan het bewind van Maduro.

Maduro’s vicepresident Delcy Rodriguez riep de bevolking op naar het presidentieel paleis te gaan na de eerste berichten over een militaire opstand. Tal van aanhangers van de linkse president gaven gehoor aan de oproep om Maduro te beschermen. Een onderminister zei dat het leger de situatie volledig ‘onder controle’ had. President Trump is ingelicht over de situatie in Caracas, zo maakte het Witte Huis bekend. Zijn nationale veiligheidsadviseur John Bolton riep het leger in een tweet op zich achter Guaidó en het parlement te stellen om nieuwe verkiezingen mogelijk te maken.

Twee van de belangrijkste bondgenoten van Maduro, Cuba en Bolivia, veroordeelden de ‘couppoging’. Mexico waarschuwde voor onnodig bloedvergieten in het land. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft de honderden Nederlanders in Venezuela opgeroepen niet onnodig de straat op te gaan. Het reisadvies voor Venezuela is ook aangescherpt.

Beeld Reuters

‘Wij zullen president Nicolás Maduro tot de dood verdedigen’

Terwijl de opstand tegen de Venezolaanse president Nicolás Maduro aanhoudt, worden burgermilities klaargestoomd om het land te verdedigen tegen een eventuele aanval van de Verenigde Staten. Correspondent Marjolein van de Water ging er kijken.

Chaos in het land
Ondertussen neemt de chaos in Venezuela hand over hand toe. Een groot deel van Caracas zit zonder water of elektriciteit. De bevolking is radeloos en op verschillende plaatsen breken zondag spontane protesten uit. Iedereen zoekt naar water, bij brandweerkazernes of in dubieuze bergstroompjes.

Censuur, repressie en intimidatie
De diepe politieke crisis waarin Venezuela zich bevindt, trekt ook haar sporen door het nationale medialandschap. Journalisten moeten in Venezuela hun werk proberen te doen in een sfeer van intimidatie en terreur. Voor hun eigen veiligheid opereren voormalige rivalen nu samen. ‘We publiceren het liefst allemaal tegelijk.’

Interview met Guaidó
Correspondent Marjolein van de Water interviewde oppositieleider Juan Guaidó begin februari: ‘Onze strijd zal snel uitmonden in herstel van onze vrijheid’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden