venezuela

Maduro: ambassade en consulatenvan VS in Venezuela worden gesloten

Nadat de Amerikaanse president Trump liet weten achter Juan Guaidó te staan en Nicolás Maduro niet te erkennen als de rechtmatige president van Venezuela, besloot Maduro de diplomatieke betrekkingen met de Verenigde Staten te verbreken. Maduro zei donderdag dat hij de ambassade en alle consulaten van de VS in het land zal sluiten.

Juan Guaidó vlak voordat hij zichzelf uitroept tot interim-president. Beeld Reuters
Juan Guaidó vlak voordat hij zichzelf uitroept tot interim-president.Beeld Reuters

De EU heeft opgeroepen zo snel mogelijk ‘vrije en eerlijke’ verkiezingen in Venezuela te houden na de ‘massale roep om democratie’ die de Venezolanen woensdag met demonstraties hebben laten horen.

De 35-jarige Guaidó heeft zich woensdag uitgeroepen tot interim-president ten overstaan van tienduizenden juichende aanhangers. Hij deed een beroep op de politie en de strijdkrachten om zich af te keren van Maduro, die eerder deze maand opnieuw als president werd geïnstalleerd. ‘We steken onze hand naar jullie uit en vragen om de kant van de grondwet en het volk, jullie volk, te kiezen.’ De politie en het leger geven vooralsnog geen gehoor aan die oproep. Donderdag verklaarden generaals achter Maduro te staan.

Verklaring EU

‘De EU roept met kracht op om onmiddellijk een politiek proces te beginnen dat leidt tot vrije en eerlijke verkiezingen, in lijn met de grondwet’, luidt de verklaring die de Europese Unie donderdag liet uitgaan. De naam van president Maduro valt niet; die van Guaidó wel in zijn algemeen erkende rol als parlementsvoorzitter, maar niet als interim-president. ‘De burgerrechten, vrijheid en veiligheid van alle leden van het parlement, inclusief zijn voorzitter Juan Guaidó, moeten in acht worden genomen en volledig gerespecteerd.’

Met deze verklaring bewandelt de EU voorlopig een middenweg: ze gaat niet zover als de VS, maar sluit zich ook niet aan bij landen als Rusland en China die Washington donderdag hebben gekapitteld om hun ‘inmenging’ in de Venezolaanse politiek. De Russische president Vladimir Poetin heeft Maduro donderdag in een telefoongesprek verzekerd hem nog steeds als wettige machthebber te zien, meldde het Kremlin.

‘Venezuela is vandaag herboren in de straten, op zoek naar vrijheid en democratie’, liet Guaidó woensdag via Twitter weten. Hij beloofde spoedig verkiezingen uit te schrijven. Honderdduizenden aanhangers van de 35-jarige politicus gingen woensdag in de hoofdstad Caracas en andere plaatsen de straat op. Bij schermutselingen met ordetroepen zouden ten minste vier mensen om het leven zijn gekomen.

President Trump liet vrijwel onmiddellijk weten Guaidó te erkennen als het nieuwe staatshoofd. ‘We houden het onwettige bewind van Maduro verantwoordelijk voor alles wat het doet om de veiligheid van de bevolking in gevaar te brengen’, voegde hij aan zijn verklaring toe. Trump prees de moed van de betogers en riep andere landen op eveneens de interim-president te erkennen. Later ging tal van andere landen in de regio, waaronder Paraguay, Peru, Brazilië, Colombia en Chili, daartoe over.

De VS willen zaterdag een besloten spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad beleggen over de situatie in Venezuela. Rusland zei donderdag daaraan geen behoefte te hebben. De VS hebben de steun van ten minste 9 van de 15 leden van de Veiligheidsraad nodig.

Frauduleuze verkiezingen

Onder Maduro, die sinds 2013 aan de macht is en vorig jaar de winst greep in verkiezingen die wereldwijd als frauduleus werden bestempeld, verviel Venezuela de afgelopen jaren tot een straatarm land. Tekorten aan basisbehoeften als medicijnen, water en voedsel deden rond de drie miljoen mensen het land ontvluchten.

Guaidó wordt toegejuicht door zijn aanhangers in Caracas. Beeld Foto AFP
Guaidó wordt toegejuicht door zijn aanhangers in Caracas.Beeld Foto AFP

Maduro trad in de voetsporen van Hugo Chávez, die twee decennia geleden van Venezuela een op socialistische leest geschoeide natie maakte. Symbolisch was woensdag het neerhalen van een standbeeld van Chávez door woedende betogers.

Meer over het volksverzet in Venezuela

‘Juan Guaidó, bevrijd ons’, roepen de Venezolanen hun zelfbenoemde interim-president toe

Sinds woensdag zijn er in Venezuela twee presidenten: de gehate Nicolas Maduro en de nieuwe volksheld Juan Guaidó. Op straat krijgt hij massaal steun, maar het is de vraag wat leger en politie gaan doen.

Aanhangers van Maduro zijn bereid hun leven te geven voor hun leider: ‘Wij willen gewoon vrede’

Terwijl volksheld Juan Guaidó zichzelf heeft uitgeroepen tot interim-president, hebben zich woensdag voor het presidentieel paleis ook duizenden aanhangers van president Nicolás Maduro verzameld. Voor hen is er geen twijfel mogelijk: Maduro is de echte president, en Guaidó pleegt een staatsgreep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden