Madrid wil overleg met Catalonië over stemuitslag

De Spaanse regering wil overleggen met de Catalaanse regioregering over de situatie die is ontstaan nu de nationalisten de verkiezingen hebben gewonnen. Premier Mariano Rajoy verklaarde ook dat Madrid onder geen beding accepteert dat de gesprekken 'de eenheid van Spanje en de nationale soevereiniteit' in gevaar brengen.

Steven Adolf
Drukte in de straten in Catalonië. Beeld anp
Drukte in de straten in Catalonië.Beeld anp

De nationalistische coalitie Junts pel Sí, met daarin onder anderen regiopresident Artur Mas, en de linkse afscheidingspartij CUP haalden zondag dankzij het districtenstelsel 72 van de 135 parlementszetels. In absolute aantallen steunde minder dan de helft van de Catalaanse kiezers de afscheidingspartijen.

De nationalistische partijen zijn voorstander van het eenzijdig afkondigen van een Catalaanse staat. In een boodschap naar aanleiding van de stembusuitslag liet Rajoy weten bereid te zijn 'om te luisteren en te praten' met de nationalisten. Het is een kleine handreiking, want Rajoy onderstreepte eveneens dat afscheiding onwettig is en de kiezers zich er bij de verkiezingen van zondag ook niet achter hebben geschaard.

Toch concludeerde Junts pel Sí maandag dat het over een mandaat van de kiezers beschikt om de vorming van een eigen staat in gang te zetten. De coalitie verwees naar de sterke groei van het aantal kiezers dat voor afscheiding stemde en de zetelmeerderheid in het regioparlement. De komende achttien maanden willen de nationalisten 'een eigen staatsstructuur' opzetten en andere voorbereidingen voor de afscheiding treffen, aldus Mas. 'Onze marsroute ligt klaar', aldus de regiopresident.

Verkiezingen in Catalonië

Lees hier alle artikelen van de Volkskrant over de verkiezingen in Catalonië.

Hoewel Mas zich nadrukkelijk onthield van een afscheidingsverklaring, valt een dergelijke opzet buiten de bevoegdheden van een regioregering en is daardoor illegaal.

De vorming van een Catalaanse regering die uit afscheidingspartijen bestaat, is allerminst een uitgemaakte zaak, bleek gisteren. De radicaal nationalistische antisysteempartij CUP, de enige partij die een onafhankelijkheidsmeerderheid kan vormen in het regioparlement, verklaarde bij het bekend worden van de verkiezingsuitslag dat de 'Catalaanse soevereiniteit de Spaanse wetten kan negeren'.

De partij liet gisteren ook opnieuw weten een regioregering onder leiding van Artur Mas te boycotten. Dit vanwege de reeks aan corruptieschandalen die onder zijn verantwoordelijkheid plaatsvond en de bezuinigingen die de afgelopen jaren door zijn regioregering werden doorgevoerd.

Het afscheidingsplatform Junts pel Sí wil andersom niet hun gemeenschappelijk overeengekomen presidentskandidaat Mas laten vallen. 'Daar valt weinig aan toe te voegen', aldus Mas gisteren tijdens een persconferentie in het centrum van Barcelona.

Zonder de CUP kan het afscheidingsplatform in de eerste stemming van het regioparlement geen absolute meerderheid behalen. Het is zelfs de vraag of een enkelvoudige meerderheid in een tweede stemming behaald kan worden. Lukt dat evenmin, dan moeten opnieuw regionale verkiezingen worden uitgeschreven. Van belang zijn daarbij eveneens de nationale verkiezingen die voor december in Spanje op de agenda staan. Die zouden de huidige machtsverhoudingen in het nationale parlement weleens kunnen veranderen.

Artur Mas spreekt de menigte toe. Beeld anp
Artur Mas spreekt de menigte toe.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden