Madrid pakt Ibarretxe als Basken referendum houden

Als de Baskische premier Ibarretxe een referendum uitschrijft over de semi-onhankelijkheid van Baskenland, belandt hij in de gevangenis. De Spaanse regering heeft op het voornemen van Ibarretxe gereageerd met een wijziging van de strafwet die op het organiseren van 'illegale referenda' een straf van drie tot zes jaar zet....

Van onze correspondent Cees Zoon

De maatregel heeft tot heftige verontwaardiging in Spanje geleid. Oppositieleider Zapatero bestempelde de wetswijziging als een 'juridisch gedrocht'.

Een groep strafrechtspecialisten heeft de regering ervan beschuldigt het politieke delict opnieuw te introduceren. De regering wil het politieke debat criminaliseren, aldus de strafrechtspecialisten. Op grond van politieke misdaden zijn tijdens de dictatuur van generaal Franco honderdduizenden mensen in de gevangenis beland.

De regering-Aznar heeft tot de wetswijziging besloten zonder enig overleg met de andere politieke partijen. Zij kan de wijziging zonder probleem rechtsgeldig maken omdat de Partido Popular van Aznar zowel in het parlement als in de Senaat een absolute meerderheid heeft.

Vorige maand presenteerde de nationalistische regering van Baskenland het zogenoemde plan-Ibarretxe, dat de deelstaat los wil maken van Spanje en de status van geassocieerde vrijstaat wil geven.

Het plan zal een jaar lang bediscussieerd worden en vervolgens aan een referendum worden onderworpen. Ibarretxe zelf reageerde laconiek op het feit dat dit voornemen nu een misdrijf is: 'Als het Baskische parlement aan het eind van de discussie besluit tot een nieuwe status van Baskenland, zal de Baskische maatschappij hierover geraadpleegd worden.'

Aznar liet eerder weten dat het voornemen van Ibarretxe in strijd is met de Spaanse grondwet en dat hij het met alle juridische middelen zal trachten te voorkomen. De regering diende een klacht in bij het Hooggerechtshof, al lijkt het onwaarschijnlijk dat de rechter een discussieplan van een autonoom parlement kan verbieden.

Ook de voorzitter van het Baskische parlement Atutxa hangt een celstraf boven het hoofd. De wetswijziging stelt ook het subsidieren van verboden politieke partijen strafbaar. Atuxta weigert de subsidie aan de fractie van Batasuna in te trekken. De politieke tak van de ETA is verboden, maar volgens Atuxta heeft de rechter niet de competentie een gekozen parlementsfractie te ontbinden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden