Madonna verslikt zich in liefdadigheid Malawi

AMSTERDAM - De pogingen van popster Madonna om liefdadigheidsprojecten op te zetten in het straatarme Oost-Afrikaanse Malawi, waar ze eerder twee kinderen adopteerde, blijven op problemen stuiten. Het bestuur van Madonna's liefdadigheidsstichting Raising Malawi is ontslagen wegens wanbeheer, zo werd vrijdag bekend. Uit een intern onderzoek bleek dat er 2,6 miljoen dollar is uitgegeven aan een eliteschool voor meisjes die nooit zal worden gebouwd.

Van onze redactie
null Beeld

De 52-jarige popzangeres zelf en haar manager hebben de leiding overgenomen. De bestuursvoorzitter van de stichting, Philippe van den Bossche, stapte in oktober al op wegens kritiek op zijn managementstijl. Zo gaf hij grote bedragen uit aan salarissen, kantoorruimte, lidmaatschap van een golfclub en twee auto's voor werknemers die nog niet waren aangenomen.

Eind vorig jaar schakelde Madonna de Global Philantrophy Group in om haar project bij te sturen. In een rapport uit deze organisatie zware kritiek op Van den Bossche. 'Philippes niveau van mismanagement en gebrek aan overzicht was extreem', aldus het rapport. Ook Anjimile Oponyo, die schoolhoofd zou worden en voorheen bij de Verenigde Naties werkte, faalde.

Substantiële kennis
'Haar charisma maskeerde een gebrek aan substantiële kennis. Haar zwakke managementvaardigheden hebben bovendien bijgedragen aan de financiële chaos.' Het project Raising Malawi lag al onder vuur omdat Madonna haar aanvankelijke plan om een eliteschool voor 400 meisjes te bouwen in januari had ingeruild voor een 'ambitieuzer' plan om scholen door het hele land te bouwen. 'Ik wil duizenden en niet honderden meisjes bereiken', zei de popster.

Deze koerswijziging wekte verontwaardiging bij de Malawische regering en donateurs die geld hadden ingezameld voor het project. De inwoners van het dorpje Chinkhote, waar de school moest verrijzen, voelen zich verraden. Tweehonderd dorpelingen hebben hun geboortegrond verlaten om de bouw van de school mogelijk te maken. Madonna kocht hen, met steun van de Malawische overheid, voor enkele tonnen uit.

Eerste steen
De zangeres kwam twee keer naar het dorp, onder meer om de eerste steen te leggen voor de school. Madonna werd volgens persbureau Reuters geadviseerd niet zelf scholen te bouwen maar haar onderwijsplannen via bestaande organisaties in Malawi te realiseren. De zangeres zelf erkent de problemen. 'Ik ben gefrustreerd dat onze onderwijsplannen niet sneller van de grond komen', zei ze in een reactie. Madonna heeft 7,8 miljoen euro aan eigen geld in het project gestoken.

Madonna is niet de eerste artiest die vastloopt in een liefdadigheidsproject. Ook de stichting van hip hop-ster Wyclef Jean is beschuldigd van mismanagement. Op de school van Oprah Winfrey in Zuid-Afrika zou sprake zijn van seksueel misbruik.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden