Madonna laat haar kindje ophalen met privéjet

Is het huwelijk van popster Madonna en filmregisseur Guy Ritchie stabiel? Hebben ze een geschikt huis voor een geadopteerd kind?...

Van onze correspondent Peter de Waard

Mensen van de Britse kinderbescherming en sociale zorg mogen dit gaan uitzoeken. Zelfs Madonna ontkomt niet aan de regels van de Britse adoptiewetgeving. Gisteren arriveerde het dertien maanden oude door Madonna geadopteerde jongetje David Banda op Heathrow op zijn lange weg van een weeshuis in Afrika naar de jetset van Londen.

Banda was daarvoor met een privéjet en omringd door lijfwachten van de popdiva van Malawi naar Johannesburg gevlogen, en verder per lijnvlucht naar Londen. Op Heathrow barstte hij in huilen uit voordat het kindermeisje van Madonna hem naar een auto kon brengen. Madonna en haar echtgenoot waren niet aanwezig. Beveiligingsmensen en politie probeerden de fotografen tevergeefs te bewegen niet te veel te flitsen.

David werd naar een statig pand bij Marble Arch gereden, een van de duurste in Londen, waar hij onzichtbaar voor de fotografen naar binnen werd gebracht. Het perscircus dat zich voor Madonna’s huis had verzameld, zag daarna niets meer. Journalisten speculeerden dat het kind inmiddels al weer vervoerd was – naar Madonna’s landgoed in Wiltshire of zelfs naar de Verenigde Staten.

De adoptie is van verschillende kanten fel bekritiseerd. Volgens sommige instellingen is Madonna vanwege haar sterrenstatus bevoordeeld bij de adoptie en zijn de regels voor haar aangepast. Sommigen spreken zelfs cynisch van het kopen van een kind.

De Human Rights Consultive Committee en 67 organisaties in Malawi hebben getracht via de rechter de adoptie te blokkeren. Madonna en Guy Ritchie stellen zich vooralsnog bescheiden op. Ze hebben verklaard dat hun het voogdijschap is gegund voor een periode van voorlopig achttien maanden. Daarna zou de zaak worden geëvalueerd.

Volgens mensenrechtenorganisaties is adoptie in Malawi verboden voor mensen die niet in het land hebben gewoond. Buitenlanders moeten in de regel achttien maanden met een kind in Malawi doorbrengen voordat ze het mogen adopteren. Dat Madonna de komende 1,5 jaar voor het jongetje mag zorgen, is strijdig met de wet. Als de rechtbank de mensenrechtenorganisaties ontvankelijk verklaart, zou David volgens hen moeten terugkeren naar Malawi. De autoriteiten in Malawi zeggen echter dat Madonna aan alle regels heeft voldaan.

Madonna bracht vorige week een bezoek aan Malawi, samen met haar man. Ze konden David toen niet meenemen, omdat hij nog geen paspoort en visum had. Tijdens haar reis bezocht Madonna enkele weeshuizen.

Het land gaat gebukt onder de aidscrisis en veel kinderen hebben hun ouders door de ziekte verloren. Malawi telt bijna een miljoen wezen. Madonna heeft drie miljoen dollar toegezegd voor aidsorganisaties.

Madonna heeft steeds gezegd van de zaak geen perscircus te willen maken. Niettemin is de zaak wereldwijd voorpaginanieuws geworden. Onduidelijk is welke regels precies gelden en of ze ook gelden voor Madonna – die van Malawi, Groot-Brittannië, de VS? Volgens de Britse autoriteiten heeft Madonna geen regels geschonden. De vader van het kind heeft ingestemd met de adoptie; andere familieleden zouden bezwaren hebben.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden