'Madagascar glijdt af naar staat van oorlog'

Marc Ravalomanana, die zich tot nieuwe president van Madagascar heeft uitgeroepen, heeft gisteren gezegd dat zijn land afglijdt naar een 'staat van oorlog'....

ReutersAP en Guardian

Vermoedelijke aanhangers van de vorige president, Didier Ratsiraka, bliezen eerder deze week drie bruggen op, waardoor de belangrijkste toevoerwegen zijn gesaboteerd. Ravalomanana sprak van 'terroristische daden' en dreigde dat de betrokkenen 'zullen worden gevangen en bestraft'.

De crisis begon in december met de presidentsverkiezingen. Ravalomanana en zijn aanhangers, die een eigen telling hadden gehouden, waren ervan overtuigd dat de oppositieleider beduidend meer dan de helft van stemmen had gekregen en dat een tweede ronde niet nodig was. In de officiële uitslag, die de nationale kiescommissie in januari bekendmaakte, bleef Ravalomanana echter net onder de 50 procent steken, al was hij de winnaar. Er zou een tweede ronde tussen hem en de zittende president Ratsiraka komen.

Ravalomanana weigerde. Zijn aanhangers demonstreerden dagelijks in de hoofdstad, waarvan Ravalomanana (een zakenman die op eigen kracht miljonair was geworden) sinds 1999 burgemeester is. De menigte zwol aan tot naar schatting een miljoen. Er volgde een nationale staking, die Antananarivo en andere steden platlegde. In februari riep Ravalomanana zich uit tot president.

Ratsiraka, officieel nog steeds de demissionaire president, sloeg zijn kamp op in de belangrijkste havenstad van het land, Toamasina. Een strategisch belangrijke zet, omdat hij vandaar uit de toevoer van geïmporteerde goederen naar Antananarivo kon blokkeren. In de stad staat al twee maanden een lange rij vrachtwagens en een muur containers achter een barricade opgeworpen door soldaten die Ratsiraka trouw zijn gebleven.

Ravalomanana heeft een regering gevormd en hij beschikt over de gebouwen van de ministeries. Buiten de hoofdstad hebben de nieuwe ministers en hun ambtenaren weinig te zeggen. De regionale gouverneurs zijn Ratsiraka-getrouwen en zij weigeren op te stappen. Zij lijken nog steeds aan de macht te zijn. Het leger houdt zich afzijdig.

De impasse leidt steeds vaker tot gevechten, waarbij 26 doden zijn gevallen. Voor de economie is het een ramp: het dispuut kost Madagascar volgens de Wereldbank twaalf miljoen dollar per dag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden