Madagascar 3, Les géants, Jimmy's Hall

De beste films en interessantste programma's uit het televisieaanbod van dit weekeinde. Zoals Alex van Warmerdams sterke Borgman en de 5 populairste documentaires van Het uur van de Wolf.

redactie
Beeld uit Les Géants. Beeld .
Beeld uit Les Géants.Beeld .

Madagascar 3: Europe's Most Wanted
(Eric Darnell, Tom McGrath en Conrad Vernon, 2012)
Zaterdag, SBS 6, 20.30 uur

Derde Dreamworks-film over leeuw Alex, giraffe Melman, nijlpaard Gloria en adhd-zebra Marty. Sinds die in Madagascar (2005) uit een New Yorkse dierentuin ontsnapten beleven ze even spectaculaire als inwisselbare avonturen, en ook hier is het verhaal ondergeschikt aan de slapstick. Achtervolgd door een dierenjager (Frances McDormand met een Frans accent) vlucht het gezelschap van Monte Carlo via Rome en de Alpen naar Londen. Elke scène is een kermisattractie, een pretentieloze insteek die prima werkt.

Les géants (Bouli Lanners, 2011)
Zaterdag, Canvas, 22.10 uur

Seth (15) en broertje Zak (13) brengen de zomer door in een gehucht in de Belgische Ardennen. Hun ouders zijn nergens te bekennen. Wat doen twee jongens die aan hun lot zijn overgelaten? Gewoon, zichzelf auto leren rijden in de wagen van hun overleden opa, wiet roken, vuurtjes stoken. Rondhangen met Dany, een vriend uit de buurt. En veel pizza's eten. Maar dan raakt het geld op. Natuurlijk is Les géants, 'de reuzen', een sprookje: de helden nemen het op tegen slechteriken, maken beproevingen door en ontmoeten zelfs een goede fee. Toch oogt de film ook realistisch. De vriendschap tussen de jongens is sterk getroffen, alsof Lanners tienertijd nog vers in het geheugen ligt.

Jimmy's Hall (Ken Loach, 2014)
Zondag, Film 1 Premiere, 20.30 uur

Ken Loach laat er in Jimmy's Hall geen misverstand over bestaan: de danszaal van zijn held is een mooie, onschuldige plek. Precies wat de jeugd in Jimmy's Ierse dorpje wil, anno 1932. Dat kan natuurlijk niet zo blijven, in dit op feiten gebaseerde kostuumdrama rond activist Jimmy Gralton (1886-1945). De pastoor spreekt zijn afschuw uit; ook de autoriteiten en fascistische burgerij spugen op deze verdacht vrolijke samenklontering van het proletariaat.Niet bepaald Loach' beste film, onder meer vanwege de wel erg heilige held, maar gelukkig is er nog Jim Norton als de complexe pastoor Sheridan. Met donderpreken en boze blikken symboliseert hij het christelijke kwaad, maar hij luistert ook dronken naar jazz-liedjes. Aanstekelijk zijn de dansscènes, waarbij de vrolijke deuntjes opvallend vaak van begin tot eind klinken.

Borgman (Alex van Warmerdam, 2013)
NPO 3, 22.30 uur

Niet alleen de eerste Nederlandse film in 38 jaar die werd geselecteerd voor de competitie van Cannes, maar ook een van de sterkste in het oeuvre van Alex van Warmerdam. Borgman is grillig en geheimzinnig, van het stormachtige begin tot het traag uitgesponnen slotakkoord. Vol memorabele Warmerdameriaanse scènes rond een mysterieus figuur die het leven van een ogenschijnlijk keurig gezin overhoop haalt.

50/50 (Jonathan Levine, 2011)
Zondag, Net 5, 22.40 uur

Hoofdpersonage Adam (mooie rol van Joseph Gordon-Levitt) jogt nietsvermoedend door New York, wanneer het hem opeens in de rug schiet. Allicht blijkt Adam ernstig ziek: hij moet er serieus rekening mee houden dat de tumor in zijn rugwervel hem het leven gaat kosten. 50/50 kiest na die cliché-opzet verder een 'frisse' benadering van de ziekte van zijn hoofdpersonage, omdat scenarist (en ex-kankerpatiënt) Will Reiser en bijrolspeler Seth Rogen (tevens medebedenker van de film) zelf zo zat waren van de standaardformule. Niet alles is geslaagd of eerlijk aan 50/50 Adam blijft er opmerkelijk goed uitzien voor een kankerpatiënt maar de makers komen met hun combinatie van komedie en drama een heel eind.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden