Mad Men avant la lettre

Eén keer wordt in de serie Mad Men Billy Wilders film letterlijk genoemd. Wanneer office manager Joan en directeur Roger in seizoen 1 een van hun rendez-vous hebben op een hotelkamer, probeert zij hem indirect iets duidelijk te maken: 'Zullen we naar de film gaan? Ik heb gehoord dat The Apartment erg goed is. Schandalig hoe de mannen in die film dat arme kind aan elkaar doorspelen. Wist je dat het haar zelfs tot een zelfmoordpoging drijft?'


Na een pauze van anderhalf jaar verscheen afgelopen zondag in de Verenigde Staten de eerste aflevering van een nieuw seizoen Mad Men. Wie die serie waardeert, moet beslist The Apartment van Billy Wilder (opnieuw) gaan zien. Dan weet je waar de makers van de tv-serie inspiratie hebben opgedaan. Deze klassieke komedie stamt uit 1960, het jaar waarin de eerste reeks van Mad Men zich afspeelt. En net als de Amerikaanse tv-serie speelt The Apartment (deels) op een kantoor. De taferelen daar vertonen, net als de manier waarop collega's en mannen en vrouwen met elkaar omgaan, meer dan opvallende gelijkenis met scènes uit Mad Men. De tv-serie lijkt dus eerder geïnspireerd op het gefictionaliseerde leven van die dagen, dan op de werkelijkheid. Wat de overdaad aan tabak, drank, seks en seksisme toch in een iets ander perspectief plaatst.


Waarmee niets ten nadele gezegd wil zijn van Don Draper en co. Maar wel alles ten voordele van The Apartment. De Oostenrijkse vluchteling Wilder maakte ermee een van zijn beste films - en dat zegt in zijn geval wat.


Jack Lemmon is de eenzame, sukkelige klerk C.C. Baxter ('but everybody calls me Buddy') die aan zijn superieuren zijn woning uitleent voor hun buitenechtelijke avonturen, wat wonderen doet voor zijn carrière. Shirley MacLaine, die als liftmeisje een verpletterende entree maakt in de film, is in het briljante scenario uiteindelijk de spil, en de katalysator die Baxter tot inzicht brengt dat er meer is dan carrière maken en ja-knikken.


The Apartment (Billy Wilder, 1960)

ARD, 0.20-2.20 uur.

Witness

(Peter Weir, 1985) Witness, de thriller waarmee Peter Weir (The Truman Show) zijn Hollywooddebuut maakte, behoort tot zijn beste werk. De regisseur combineert in deze film typisch Amerikaanse thriller-elementen met een portret van de strenggelovige Amish-cultuur in de staat Pennsylvania. Hoofdrolspeler Harrison Ford is op dreef als rechercheur die onderzoek doet naar een moord waarvan een Amish-jongetje getuige was.


RTL 8, 20.30-22.45 uur.


Bowfinger

(Frank Oz, 1999) Een mislukte filmproducent zonder geld en contacten droomt van een Hollywoodcarrière. Met list en bedrog hoopt hij de kassakraker te maken die hem voor ogen staat. Bowfinger is een milde poging het opgefokte filmwereldje op de korrel te nemen. Ze komen er weer allemaal in voor, die overbekende personages: de snelle zakenmannen die boven een dure lunch met scripts zwaaien, de over het paard getilde sterren en de jonkies die hun lichaam inzetten om aan de bak te komen.


RTL 7, 0.35-2.25 uur.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden