Mad Max aan de kant voor Irak

De liefhebbers van absurd post-apocalyptisch krijgsgewoel koesteren hem al jaren als held: Mad Max. De Mad Max-films, met de onvermijdelijke Mel Gibson in de titelrol, hebben een wonderlijke reputatie: ze zijn zo slecht, die verhaaltjes van Max en zijn lotgenoten die met hun malle gevechtswagens in de woestijn de krachten...

Hans Moleman

De Australische regisseur George Miller was klaar voor aflevering vier van het MM-epos. Maar nu komt uit Namibië het bericht dat Mad Max IV voorlopig in de mottenballen is beland.

Namibië? Ja, want Mad Max zou voor het eerst buiten Australië worden opgenomen. Het knusse kustplaatsje Swakopmund, waar de korte Duitse koloniale geschiedenis nog zichtbaar is in toeristische onderkomens met namen als Hotel Garni Adler en Pension Deutsches Haus, zou de uitvalsbasis worden voor de nieuwe film.

Filmconcern 20th Century Fox besloot de ruim honderd miljoen dollar kostende productie voor onbepaalde tijd uit te stellen. Lokale medewerkers hoorden dat Fox geen onnodige risico's wil lopen in verband met de dreigende oorlog in Irak. Een tegenvaller voor productiefirma Namib Films. 'Dit zou de doorbraak worden van Namibië in de internationale filmwereld', zegt directeur Guy Nockels. 'We zijn al twee jaar bezig met de voorbereiding.'

Namibië heeft al een bescheiden naam als filmlocatie. Zo mocht het jonge bedrijf van Nockels in het schitterende landschap tussen Swakopmund, Keetmanshoop en Windhoek Ik ben bang opnemen van Toneelgroep Amsterdam. De regering heeft ter promotie van de filmische potentie van het land ook een filmcommissie opgericht, in navolging van Kaapstad, die andere locatie in zuidelijk Afrika die populair is geworden in de film- en reclamebranche.

De regisseur van Mad Max is erg enthousiast over Namibië, meldt Nockels. Het woeste, dunbevolkte buurland van Zuid-Afrika heeft alles wat Miller nodig heeft: woestijnen, canyons, bergen en maanlandschappen. Er is moderne infrastructuur, en het is een stuk goedkoper werken dan in Australië.

Als uitstel geen afstel wordt, is Mad Max IV de grootste filmproductie die in het zuiden van Afrika wordt gedraaid. Het begin van de opnamen was gepland in juni. Praktisch alle beschikbare accomodatie in Swakopmund was gereserveerd om de honderden crew-leden te huisvesten. In Walvisbaai, dertig kilometer verderop, was de fabricage van gevechtswagens al in volle gang.

Alle materiaal is nu opgeslagen, in afwachting van betere tijden. Nockels: 'Als er in Nederland nog belangstelling is voor filmwerk in Namibië, we hebben de komende tijd alle ruimte!'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden