Macrons kandidatenlijst is breuk met verleden: veel vrouwen en weinig ervaring

Een stierenvechtster, een wiskundige, een rechter, de chef van een arrestatie-eenheid. Dat zijn enkele van de 428 kandidaten die de beweging van de nieuwe Franse president Emmanuel Macron donderdag heeft gepresenteerd voor de parlementsverkiezingen van juni.

De Franse president Emmanuel Macron. Beeld epa
De Franse president Emmanuel Macron.Beeld epa

Van de kandidaten is de helft vrouw. Ook heeft 52 procent nooit eerder een politieke functie bekleed. Dat was een belofte van Macron: ingrijpende vernieuwing. De socialistisch ex-premier Manuel Valls zal geen kandidaat voor Macron zijn, maar Macrons beweging zal in Valls' kiesdistrict geen tegenkandidaat stellen.

De kandidatenlijst betekent 'de definitieve terugkeer van burgers in het hart van ons politieke leven', zei Richard Ferrand, secretaris-generaal van het inmiddels tot La République En Marche (LRM) omgedoopte En Marche!

De samenstelling van de lijst was een ingewikkelde puzzel. Elke burger mocht zich via internet opgeven. De kandidatencommissie bestudeerde 19 duizend dossiers, gemiddeld 34 per kiesdistrict.

Van de aanmeldingen was 71 procent man, 29 procent vrouw. De uiteindelijke lijst bestaat voor de helft uit vrouwen. De gemiddelde leeftijd is 46, aanzienlijk jonger dan de huidige gemiddelde leeftijd van afgevaardigden in de Assemblée Nationale, 60. Helemaal vlekkeloos verliep de operatie niet. De persconferentie van Ferrand begon anderhalf uur te laat. Het leek alsof de lijst op het laatste moment in elkaar was gedraaid. Binnen enkele uren maakten tien mensen bekend dat ze helemaal geen kandidaat voor LRM waren, onder wie de voorzitter van de rugbyclub Toulon. Anderzijds waren tien kandidaten vergeten.

Met een relatief onervaren ploeg wil LRM de verkiezingen winnen, zodat president Macron over een parlementaire meerderheid kan beschikken. Macron is optimistisch. Hij gelooft dat zijn beweging zal profiteren van een 'presidentsbonus'. Bovendien zijn veel Fransen de gevestigde partijen zat, denkt hij.

Macron wil het oude politieke stelsel opblazen. De tegenstelling tussen links en rechts heeft veel van haar relevantie verloren, vindt Macron, belangrijker is de nieuwe tegenstelling tussen 'progressisme' en 'conservatisme'. Daarom probeert Macron liberale, pro-Europese politici weg te lokken bij links en rechts.

Met de gedemoraliseerde socialisten lukt dat heel aardig. 'Op onze lijst staan 24 socialistische afgevaardigden. We hebben er veel meer moeten afwijzen', zei Richard Ferrand, zelf een socialistisch Kamerlid dat de overstap naar Macron maakte. Een opvallende naam op de lijst is Gaspard Gantzer, de 'spin doctor' van president Hollande.

Op rechts heeft Macron weinig resultaat geboekt. De Republikeinen staan er veel beter voor dan de socialisten. In de eerste ronde van de presidentsverkiezingen haalde François Fillon nog altijd 20 procent van de stemmen. Daarom hopen de Republikeinen de parlementsverkiezingen te winnen en Macron te dwingen tot een cohabitation met een rechtse premier, zoals de socialistische president Mitterrand ooit met de rechtse eerste minister Chirac moest werken.

LRM presenteerde gisteren 428 van de 577 kandidaten. De overige 149 moeten uiterlijk 19 mei worden bekend gemaakt. In de tussentijd hoopt Macron rechtse Kamerleden tot een overstap te verleiden. Zo is er nog geen kandidaat gesteld in het district van Bruno Le Maire, een van de politici op wie Macron zijn hoop heeft gevestigd. Een aantal Republikeinen zou willen overstappen, op voorwaarde dat Macron zondag of maandag een rechtse premier zal benoemen. Veel genoemd wordt Edouard Philippe, de Republikeinse burgemeester van Le Havre.

De socialistische ex-premier Valls is een geval apart. Deze week maakte hij bekend dat hij kandidaat wilde staan namens de beweging van Macron. Aanvankelijk werd zijn kandidatuur badinerend weggewuifd. 'Het is mij niet bekend dat Valls kandidaat is, of het moet me zijn ontgaan', zei de woordvoerder van Macron. Andere medewerkers van Macron vonden echter dat een ex-premier niet zo hooghartig kon worden afgewezen. Macron kan slecht opschieten met Valls en is bang te veel met het bewind van Valls en Hollande te worden geassocieerd. Maar uiteindelijk velde hij een Salomonsoordeel. Valls wordt geen kandidaat, maar LRM zal ook geen tegenkandidaat inzetten.

Marie Sara, stierenvechter

'De president heeft me gevraagd zijn waarden te verdedigen in mijn gebied, de Petite Camargue, om het Front National en het obscurantisme te bestrijden', zei de voormalige stierenvechter te paard Marie Sara (52). Het verzoek van Macron was een verrassing: 'Ik heb een paar uur getwijfeld, het is een serieuze zaak, een verandering van leven. 'Ze fokt stieren en is directeur van de arena in Saintes-Marie-de-la-Mer. Ze zal de strijd aanbinden met Gilbert Collard, afgevaardigde van de aan de FN gelieerde Rassemblement Bleu Marine. 'Ik ben gewend om in de arena af te dalen, Collard is een mooie tegenstander', aldus Sara.

Marie Sara. Beeld afp
Marie Sara.Beeld afp

Cédric Villani, wiskundige

De wiskundige Cédric Villani (43) is de kandidaat van La République En Marche in de Essonne, vlakbij Parijs. Villani is winnaar van de Fields-medaille, de 'Nobelprijs' voor wiskunde. Met zijn halflange haar en zijn ouderwetse zijden strikdas is hij een bekende tv-persoonlijkheid, die wiskunde probeert te populariseren. Villiani heeft zich eerder voor Macron ingezet. Hij verscheen als bekende Fransman op verkiezingsmeetings en tekende begin mei een oproep van wetenschappers om Macron te stemmen, 'teneinde weg te versperren voor het ergste', een verkiezing van Marine Le Pen. In het district waar hij kandidaat staat, liggen veel onderwijsinstellingen, waaronder de prestigieuze Ecole Polytechnique.

Cédric Villani. Beeld afp
Cédric Villani.Beeld afp

Jean-Michel Fauvergue, ex-hoofd antiterreurteam

Jean-Michel Fauvergue (60) leidde op 9 januari 2015 de inval op de Joodse supermarkt waar de terrorist Amedy Coulibaly zich had verschanst. Fauvergue was hoofd van de RAID, een elite-eenheid gespecialiseerd in bestormingen, gijzelingen en de arrestatie van gevaarlijke personen. In juni is hij kandidaat in Seine-et-Marne, ten oosten van Parijs. Macron wordt door tegenstanders vaak afgeschilderd als te slap tegenover het terrorisme, maar volgens Fauvergue is hij de enige kandidaat met een 'globale visie', van de militaire aanval op IS tot de wijkagent die contact legt met de bevolking. Fauvergue: 'Om effectief te zijn, heb je niet alleen repressie nodig.'

Jean-Michel Fauvergue. Beeld afp
Jean-Michel Fauvergue.Beeld afp

Lees verder

Nog even over die wandeling van Macron
Die duurde dus maar liefst 3,5 minuten. En dan kiezen voor Ode an die Freude als Soundtrack - analyse van een briljante performance.

Met de juiste strategie overwint Macron de oude links-rechtsscheiding
Als hij zijn hand goed uitspeelt, kan president Macron de oude links-rechtsscheiding in de Franse politiek overwinnen, betoogt Philippe Aghion.

Franse kranten: kan Macron hopeloos verdeeld land naar zijn hand zetten?
Hij haalde het Élysée zonder de steun van de gevestigde partijen, met een keiharde pro-Europese campagne die door menige spindoctor als een zelfmoordstrategie zou worden afgedaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden