Macrons 'eerlijke' regering nu al in opspraak vanwege aantal affaires

'Eerlijkheid' was een van de speerpunten in de verkiezingscampagne van Emmanuel Macron. Maar zijn regering is binnen de kortste keren in opspraak geraakt vanwege een aantal affaires.

President Emmanuel Macron Beeld afp
President Emmanuel MacronBeeld afp

Dinsdag trad minister van Defensie Sylvie Goulard af, omdat justitie een vooronderzoek naar haar instelt wegens mogelijke fraude met Europees geld. Goulard wilde vrij zijn om haar 'goede trouw' te bewijzen, zo liet ze weten.

Goulard is lid van MoDem, de centrumpartij van minister van Justitie Françis Bayrou, die een alliantie met Macron sloot. De partij staat in het middelpunt van een affaire rond Europese spookbanen.

Volgens een klokkenluider maakte MoDem zich schuldig aan een praktijk waarvan ook Marine Le Pen beschuldigd is: met Europees geld betalen van assistenten die in werkelijkheid voor de nationale partij werken. Een van de assistenten van Sylvie Goulard was een medewerker van Bayrou die een hoge functie binnen de partij bekleedde. Volgens radiozender France Info werd ook de kabinetschef van Bayrou betaald uit een Europees potje dat bedoeld was om Goulard te ondersteunen.

Ook een andere MoDem-minister, Marielle de Sarnez van Europese Zaken, wordt door de affaire bedreigd. Volgens het satirische weekblad Le Canard Enchaîné werd Bayrous secretaresse fictief aangesteld als Europees medewerker van De Sarnez. MoDem ontkent de beschuldigingen. Bayrou belde zelfs de radiozender France Inter op om journalisten van 'inquisitiemethoden' te beschuldigen - iets waarvoor hij een publieke uitbrander kreeg van premier Philippe.

Bayrou is door de affaire onder druk komen te staan. Politieke moraal is zijn stokpaardje en hij mocht een wet op de 'moralisering van het politieke leven' presenteren. Parlementariërs mogen niet langer hun vrouw en kinderen inhuren, ze mogen niet langer dan drie ambtstermijnen volmaken, moeten hun uitgaven beter verantwoorden en ze krijgen geen potje meer waarmee ze in hun kiesdistrict naar eigen inzicht cadeaus mogen uitdelen.

De meeste Fransen zullen het met deze maatregelen eens zijn, maar de geloofwaardigheid van zijn morele project is ondermijnd door het justitieel vooronderzoek tegen de partij van Bayrou.

Al eerder was minister Richard Ferrand van Territoriale Cohesie in opspraak geraakt. Als directeur van een zorgverzekeraar in Bretagne huurde hij in 2011 een pand dat even tevoren door zijn vriendin was aangekocht. Zij wist dat de verzekeraar de ruimte wilde huren en richtte speciaal een bedrijfje op voor de aankoop.

President Macron wilde Ferrand - een van de eerste socialisten die naar hem overliep - niet laten vallen. Maandag werd bekend dat hij toch aftreedt.

Hij krijgt echter een belangrijke nieuwe functie: leider van de fractie van La République En Marche in de Assemblée Nationale. Die heeft behoefte aan een krachtige, politiek ervaren voorzitter, omdat ze groot en divers is en zo veel nieuwelingen telt.

Macron blijft dus vasthouden aan Ferrand, ook al heeft justitie inmiddels een vooronderzoek naar hem geopend. De nieuwe president beloofde een grote politieke schoonmaak, maar rond zijn regering hangt een geur van hardnekkige oude gewoonten.

Meer lezen?

Het was hoog tijd dat de Franse politiek eens flink zou doortochten
Macrons overwinning in de Assemblée was een voorwaarde om hervormingen tot stand te brengen. Lees hier het commentaar van de Volkskrant. (+)

Macron lijkt zelfs van de vakbonden niet veel te hoeven vrezen
Bij de parlementsverkiezingen van zondag stevent Emmanuel Macron af op een monsterzege. Zelfs van de vakbonden lijkt hij niet veel meer te hoeven vrezen. Lees hier het hele artikel. (+)

Revolutie! Manifest voor een ongekend politiek avontuur
Emmanuel Macron profileert zich graag als een man die tegen de wereld in durft te gaan. In Revolutie! ontvouwt de Franse president de ideeën waarmee hij zondag de gevestigde partijen in het parlement wegvaagt. Lees hier het hele artikel. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden