NieuwsExplosie Beiroet

Macron verzekert Libanese bevolking: ‘Hulp zal niet in corrupte handen vallen, ik ben hier om ú te helpen’

De Franse president Macron heeft met zijn bezoek aan Beiroet de Libanezen een hart onder het riem gestoken. Ook stelde hij voorwaarden voor meer hulp aan de Libanese regering. Zo moeten er hervormingen worden doorgevoerd om corruptie tegen te gaan.

De Franse president Emmanuel Macron tijdens zijn bezoek aan Beiroet. Beeld AP
De Franse president Emmanuel Macron tijdens zijn bezoek aan Beiroet.Beeld AP

Als eerste buitenlandse leider bezocht de Franse president donderdag Libanon, een voormalig protectoraat van Frankrijk. Het dodental van de enorme explosie in de haven afgelopen dinsdag is gestegen tot 145. Het aantal gewonden steeg tot meer dan vijfduizend. Nog altijd worden tientallen mensen vermist.

Macron riep op tot een internationaal onderzoek naar de ramp. Hij zei dat dat een signaal zou zijn aan de bevolking dat er eindelijk politieke en economische hervormingen doorgevoerd zullen worden. De president heeft aangegeven dat de regering een routekaart heeft voorgesteld die moet leiden tot miljardenhulp aan Libanon. Macron beloofde in september terug te komen om te kijken hoe het hiermee staat.

‘Als de hervormingen niet worden uitgevoerd, zal Libanon blijven zinken’, aldus de Franse president. ‘Wat hier nodig is, zijn politieke hervormingen. De explosie moet de start worden van een nieuw tijdperk.’ Hij kondigde aan dat Frankrijk een internationale hulpconferentie zal organiseren.

Wanbestuur

Transparantie over de besteding van de hulpgelden moet ervoor zorgen dat de miljarden euro’s gaan naar de bevolking, ngo’s en andere hulporganisaties, niet naar de politieke elite die al decennialang wordt beschuldigd van wanbestuur. De VN en de Wereldbank moeten volgens Macron een rol krijgen bij de doorvoering van de hervormingen en aanpak van de corruptie.

Voordat hij de druk op de Libanese leiders verhoogde, bezocht Macron de rampplek in de haven. Ook liep hij door de straten van de gehavende hoofdstad. De Libanese regering heeft drie dagen van rouw afgekondigd om de slachtoffers te herdenken.

Toen de Franse president zich liet zien in Gemmayzeh, een van de zwaarst getroffen wijken van Beiroet, eisten boze bewoners het einde van ‘het regime’. Zijn bezoek aan de buurt was opvallend omdat geen enkele Libanese leider tot nu toe de verwoeste woonwijken heeft bezocht.

Sommige bewoners schreeuwden ‘revolutie’ richting de president. ‘Ik verzeker u dat de hulp niet in corrupte handen zal vallen’, zei Macron tegen de bewoners die hem kwamen begroeten. ‘Ik zie de emotie op uw gezicht, het verdriet, de pijn. Daarom ben ik hier.’

Van een van de bewoners kreeg Macron de wind van voren. ‘Je zit aan tafel met krijgsheren’, riep ze naar hem. ‘Ze hebben ons gemanipuleerd.’ Macron probeerde haar gerust te stellen. ‘Ik ben niet hier om hen te helpen’, verzekerde hij de vrouw. ‘Ik ben hier om u te helpen’. Daarna omhelsde hij haar.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Lees ook

Politie zet traangas in bij rellen in Libanon, politie houdt zestien havenmedewerkers aan
In Beiroet zijn donderdagavond rellen uitgebroken nadat tientallen betogers de straat opgingen uit woede over de dodelijke explosie. Daarbij kwam het tussen confrontaties tussen de demonstranten en de politie.

Groot wantrouwen onder Libanezen
Kom bij de bewoners van Beiroet niet aan met het verhaal dat er toevallig een loods met ammoniumnitraat is ontploft. ‘Dit was een bijna strategische explosie.’

Ooggetuigenverslag van explosie Beiroet: ‘De klap die volgt, bezorgt mij hoofdpijn en suizende oren’
Verslaggever Ana van Es zat midden in de chaos. Een ooggetuigenverslag.

Telefonisch vertelde ze later hoe ze terugkeerde naar haar huis in apocalyptisch Beiroet. ‘Je kunt deze gang van zaken gerust zien als een symbool voor alle politieke en bestuurlijke chaos in Libanon.’

Explosie in Beiroet is een rampenrecept dat wij allen hebben samengesteld
De explosie in Beiroet deze week toont aan wat er ontstaat als havencorruptie en de internationale handel in gevaarlijke stoffen samenkomen. Een rampenrecept, door ons allemaal samengesteld, betoogt Yarin Eski.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden