Macron versterkt band met vrienden in Afrika, maar wat wil hij precies?

De Franse president Macron heeft dit weekeind voorafgaand aan zijn 'State of the Union' zijn vlag geplant boven een nieuwe missie in de Sahel om terreur en mensenhandel te bestrijden.

Franse president Macron praat met de presidenten van Tsjaad, Niger, Mauritië, Mali en Burkina Faso. Beeld afp
Franse president Macron praat met de presidenten van Tsjaad, Niger, Mauritië, Mali en Burkina Faso.Beeld afp

Tijdens zijn bezoek aan de Malinese hoofdstad Bamako zegde hij 8 miljoen euro toe aan een nieuwe 5.000-koppige legereenheid van de zogeheten G5-Sahel ( Mali, Niger, Tsjaad, Burkina Faso en Mauritanië) die de - open - woestijngrenzen tussen deze landen moet gaan bewaken. In deze regio zijn diverse aan Al Qaida gelieerde islamistische terreurorganisaties actief die zichzelf grotendeels bedruipen met de handel in drugs, wapens en migranten.

Velen zien in de uitgestoken hand van Macron een voorbode van het vertrek van de Franse troepenmacht Bar-khane in Mali die daar zit sinds het verdrijven van islamistische strijders uit het noorden in 2013. Maar volgens Franse media heeft de president bezworen dat hiervan geen sprake is. 'De Franse troepen zullen blijven zolang het nodig is.' De president beloofde bovendien zeventig legervoertuigen en 200 miljoen euro extra aan ontwikkelingsgeld voor de G5.

423 miljoen euro

De nieuwe legereenheid, die dit najaar al paraat moet staan, kost naar schatting 423 miljoen euro. De vijf straatarme G5-landen beloven elk ook 10 miljoen euro in te leggen en de Europese Unie heeft eerder dit jaar al 50 miljoen euro toegezegd. Waar de rest van het geld vandaan moet komen is onduidelijk, de Verenigde Staten willen onder president Trump hun VN- bijdragen in de regio juist afbouwen.

De verwachting is dat Macron zich vol zal inzetten om zijn Europese collega's te overtuigen van het gemeenschappelijk belang om te investeren in de Sahel. De toenemende mensensmokkel naar Europa en de wirwar van terreurgroepering in de regio bedreigt immers alle lidstaten. Macron zet het onderwerp mogelijk al op de agenda van de Frans-Duitse ministeriële top volgende week donderdag.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

De Europese Unie heeft de afgelopen jaren fors extra geïnvesteerd in de Sahel. Zo is er bijna 3 miljard euro extra vrij gemaakt in het Africa Emergency Trust Fund voor het trainen van politie en grensbewakers en de aanpak van de economische oorzaken van migratie en mensenhandel. Het gebrek aan werkgelegenheid en economische perspectieven in de regio vormt de belangrijkste reden dat jongeren zich aansluiten bij terreurorganisaties of zich schuldig maken aan illegale handel.

De aanwezige VN Vredesmissie Minusma in Mali, die geen mandaat heeft om op te treden tegen de grensoverschrijdende terreur en handel, zal waarschijnlijk worden leeggeplukt om de nieuwe legereenheid te bemannen. Daarmee dreigt de G5-Sahel zich exclusief te gaan richten op terrorismebestrijding, hetgeen in strijd is met haar beginselen. De G5-Sahel richtte zichzelf in 2014 op om naast veiligheid ook goed bestuur, voedselzekerheid en economische ontwikkeling in de regio te bewerkstelligen.

'De eenzijdige focus op terrorisme- en migratiebestrijding komt de EU misschien goed uit, maar zonder goed bestuur en economische ontwikkeling kun je dit probleem niet te lijf', zegt Andrew Lebovich, in Afrika en de Sahel gespecialiseerd historicus aan Columbia University en werkzaam bij de European Council of Foreign Relations.

Voorafgaand aan het bezoek van Macron aan Mali liet Nusrat al-Islam wal Muslimeen - een nieuwe terreurgroep die voortkomt uit onder meer Ansar Dine en Al Qaida in de Islamitische Maghreb (AQIM) - nog van zich horen door met levenstekenen van zes al jaren lang gevangengehouden buitenlanders te komen.

Lees meer over de Franse president Emmanuel Macron

Boekbespreking: Revolutie!
Emmanuel Macron profileert zich graag als een man die tegen de wereld in durft te gaan. In zijn boek Revolutie! ontvouwt de Franse president zijn ideeën. Lees hier de boekbespreking. (+)

Wat voor president wordt Emmanuel Macron?
Emmanuel Macron heeft een ongelooflijke prestatie geleverd. Drie jaar geleden totaal onbekend bij het grote publiek, nu president van de Republiek. Wat zal president Macron gaan doen? Lees hier het uitgebreide profiel (+) geschreven door Frankrijkcorrespondent Peter Giesen.

Overwiningswandeling van 3,5 minuten
Ruim 3,5 minuut duurde de wandeling naar het podium waar de nieuwe president van Frankrijk zijn overwinningstoepspraak zou houden. Lees hier de analyse van een briljante performance. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden