Macron verlangt actie van G7 om bosbranden Amazone

De Franse president Emmanuel Macron wil dat de G7, die aankomend weekend bij elkaar komt, zich buigt over de bosbranden in Brazilië. Hij noemt de branden in het Amazonegebied op Twitter ‘een internationale crisis’.

Redactie
Een bosbrand in de Amazone, vlakbij Porto Velho. Beeld Reuters
Een bosbrand in de Amazone, vlakbij Porto Velho.Beeld Reuters

In een tweet schrijft hij: ‘Ons huis staat in brand. Letterlijk. Het Amazoneregenwoud, de long van onze planeet die 20 procent van onze zuurstof produceert, brandt.’ Opmerkelijk genoeg plaatste hij daar volgens de Braziliaanse krant Folha de S.Paulo een oude foto bij, van de al in 2003 overleden Amerikaanse fotograaf Loren McIntyre.

Sinds begin dit jaar hebben er 73 duizend bosbranden gewoed in Brazilië, bijna twee keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Ruim de helft daarvan betrof de Amazone. Vooral de afgelopen twee weken ging er veel natuurschoon in rook op. Het is gebruikelijk dat er bosbranden zijn in het droge seizoen, maar niet in deze mate.

Woensdag insinueerde Bolsonaro dat de branden zijn aangestoken door ngo’s. De milieuorganisaties zouden boos zijn omdat ze van deze regering geen geld krijgen en erop uit zijn Brazilië en Bolsonaro een slecht imago te bezorgen. Een dag later zei Bolsonaro tijdens een van zijn livetoespraken op Facebook dat de regering de oorzaak van de branden onderzoekt, maar niet de middelen heeft ertegen op te treden.

Woedend

Ook over de uitspraken van Macron is Bolsonaro woedend. Brazilië maakt geen deel uit van de G7, en om dan daar de bosbranden te bespreken, zou getuigen van een ‘misplaatste kolonialistische denkwijze’. Volgens Bolsonaro doet Macron zijn uitspraken vooral om er zelf beter van te worden. Op Twitter reageert hij: ‘Ik betreur het dat president Macron probeert een interne kwestie van Brazilië en andere Amazonelanden te gebruiken voor persoonlijk politiek gewin. De sensationalistische toon waarop hij over de Amazone spreekt (zelfs valse foto’s gebruikend), draagt niets bij aan de oplossing van het probleem. De Braziliaanse regering blijft openstaan voor dialoog, op basis van objectieve feiten en wederzijds respect.’

Macron is niet de enige die zijn zorgen uitte over de branden. Ook het hoofd van de Verenigde Naties liet van zich horen: ‘Tijdens de wereldwijde klimaatcrisis kunnen we ons niet nog meer schade permitteren aan een belangrijke bron van zuurstof en biodiversiteit’, zei secretaris-generaal António Guterres op Twitter.

Overigens zijn ook de Brazilianen zelf niet te spreken over de houding van hun president. Peilingbureau Ibope vroeg de Brazilianen anderhalve week geleden of de federale regering meer zou moeten doen om illegale ontbossing tegen te gaan. Maar liefst 96 procent van de respondenten was het geheel of gedeeltelijk met die stelling eens. Volgens 88 procent van de ondervraagden is ‘de Amazone reden voor nationale trots’. Onder Bolsonaro-stemmers was dat zelfs 90 procent.

Over de bosbranden in de Amazone

Over heel veel zaken verschillen de Brazilianen grondig van mening, maar over één ding zijn ze het bijna allemaal eens: de ontbossing van de Amazone moet stoppen.

In het Braziliaanse deel van het Amazonewoud is het aantal bosbranden dit jaar opgelopen tot recordhoogte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden