Nieuws Hongarije

Macron ontslaat ambassadeur Hongarije na lofzang Orbán

De Franse president Emmanuel Macron heeft per direct zijn ambassadeur in Hongarije vervangen, na het uitlekken van een vertrouwelijke memo waarin de gezant zich positief uitliet over de Hongaarse premier Viktor Orbán. Éric Fournier (58) prees het controversiële migratiebeleid van Orbán als een ‘model’. Ook deed hij veelgehoorde beschuldigingen van anti-semitisme aan het adres van de Hongaarse regering af als verzinsels van de Franse media.

Éric Fournier. Beeld Franse ministerie van Buitenlandse Zaken

De memo dateert van 18 juni en is gericht aan het kantoor van de president en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Vorige week vrijdag werd het document naar buiten gebracht door Mediapart, een Frans online platform voor onderzoeksjournalistiek. Het Franse staatsblad kondigde een dag later de benoeming van zijn vervanger aan. Fournier, ambassadeur sinds 2015, zou zijn post in Boedapest sowieso al verlaten: halverwege juli stond zijn vertrek gepland. Het roept de vraag op of de carrièrediplomaat een laatste kans greep om zijn ongenoegen te uiten over de Franse opstelling naar Hongarije.

Hoe dan ook besloot Macron om het vertrek van Fournier te bespoedigen. Gevraagd naar de memo zei de president dat de opvattingen van de ambassadeur niet de zijne waren en niet stroken met het officiële Franse standpunt. ‘Als de ambassadeur deze uitlatingen publiekelijk had gedaan, dan was hij onmiddellijk ontslagen,’ aldus Macron tijdens een persconferentie in Brussel.

Orbán wordt in Europa beticht van autoritaire neigingen. De Hongaarse premier en leider van het rechts-conservatieve Fidesz verstevigde sinds zijn aantreden in 2010 onder andere zijn grip op de rechterlijke macht en de publieke omroep. De Europese Unie overweegt inmiddels zware sancties te treffen tegen Hongarije wegens het schenden van Europese grondwaarden. Ook Macron heeft in het verleden gewaarschuwd voor ondemocratische tendensen in Europa. Maar volgens Fournier is er niets extremistisch of populistisch aan het beleid van de Hongaarse regering.

Ook beschuldigingen van anti-semitisme zijn volgens de gewezen ambassadeur misplaatst. Het demoniseren van de joodse filantroop George Soros, een criticaster van Orbán, kwam de Hongaarse regering de afgelopen jaren internationaal op veel kritiek te staan. Maar volgens Fournier moet het anti-semitisme in Europa niet in Hongarije gezocht worden, maar juist onder moslims in Frankrijk en Duitsland.

Fournier bekleedde meerdere topfuncties op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs en was tussen 2007 en 2011 de Franse ambassadeur in Georgië. In die laatste functie kreeg hij kritiek te verduren van collega-diplomaten, schrijft het Franse dagblad Le Monde, vanwege zijn vriendschap met miljardair Bidzina Ivanishvili. De ambassadeur zou hem hebben geholpen de Franse nationaliteit te verkrijgen, Ivanishvili werd later premier van Georgië.

Wat Fournier nu gaat doen is vooralsnog onduidelijk. Volgens het staatsblad wordt hij ingezet voor ‘andere taken’. Hij wordt opgevolgd door Pascale Andreani (63), eveneens carrièrediplomaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.