Macron: Le Pen laat Russen nepnieuws over mij verspreiden

De Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron heeft een klacht ingediend tegen onbekenden wegens de verspreiding van 'valse geruchten' dat hij een offshore-rekening op de Bahama's zou hebben. In het televisiedebat van woensdagavond zinspeelde zijn rivale Marine Le Pen hierop.

Emmanuel Macron is niet gediend van het 'fake news' dat over hem verspreid zou worden. Beeld reuters
Emmanuel Macron is niet gediend van het 'fake news' dat over hem verspreid zou worden.Beeld reuters

Berichten over een geheime rekening circuleren al enkele dagen op internet. 'Marine Le Pen heeft troepen op internet achter zich die valse geruchten verspreiden', zei Macron. 'Sommige daarvan zijn gelieerd aan Russische belangen.'

Macron beschuldigt Rusland ervan valse informatie over hem te verspreiden, teneinde de pro-Russische kandidaten Le Pen en de inmiddels uitgeschakelde Fillon in het zadel te helpen. Vorige week weigerde zijn partij En Marche! journalisten van de Russische sites RT (Russia Today) en Sputnik te accrediteren, omdat ze voortdurend leugens over Macron zouden verspreiden.

Compromitterende informatie

Volgens de onderzoeker Nicolas Vanderbiest is de Amerikaanse pro-Trumpsite Disobedient Media de bron van het verhaal over Macrons rekening op de Bahama's. Vervolgens is het verder verspreid via 213 Franstalige Twitteraccounts die zeer actief zijn in het retweeten van berichten van RT en Sputnik.

De Amerikaanse onderzoeker Ben Nimmo van het Digital Forensic Research Lab constateerde dat er duizenden 'bots' actief zijn die valse verhalen over Macron verspreiden. Bots zijn geautomatiseerde Twitteraccounts die veel berichten retweeten. RT en Sputnik maken veel gebruik van dit middel, aldus Nimmo op de website EUObserver. De berichten worden vervolgens opgepikt door nationalistische Franse sites.

In februari 'waarschuwde' RT voor onthullingen van WikiLeaks over Macron. 'De laatste verklaringen van Julian Assange geven aanleiding te denken dat er compromitterende informatie over Emmanuel Macron kan worden onthuld', aldus RT destijds. Tot dusverre zijn zulke onthullingen uitgebleven en hebben de Russische inspanningen nauwelijks invloed op de campagne gehad.

Lees meer

Emmanuel Macron heeft gisteravond het televisiedebat met Marine Le Pen gewonnen. Van de kijkers vond 63 procent Macron het meest overtuigend, 34 procent Le Pen. Het was een bij vlagen verbijsterend debat waarin een extreem agressieve Le Pen ieder gevoel voor decorum verloor, schrijft Volkskrantcorrespondent Peter Giesen.

Niets missen over de race naar het Élysée? Volg ons Franse verkiezingenblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden