Macron en Le Pen tegenover elkaar bij tweede ronde Franse presidentsverkiezingen

Sociaal-liberaal Emmanuel Macron en Marine Le Pen van het nationalistische Front National krijgen de meeste stemmen in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. De uitkomst van deze verkiezingen is van levensbelang voor de Europese Unie. Lees hier ons liveblog terug van de Franse presidentsverkiezingen.

Foto AFP

24 april 2017, 3:02

Definitieve uitslag

Nadat in de nacht van zondag op maandag alle 47 miljoen stemmen zijn geteld, meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken dat centrumkandidaat Emmanuel Macron op de eerste plaats eindigt met 23,75 procent van de stemmen, de nationalistische Marine Le Pen haalt 21,53 procent. Op de derde plaats is nauwelijks verschil tussen de conservatief Francois Fillon die op 19,91 procent van de stemmen komt, en Jean Luc Mélenchon op 19,64 procent.

Op 7 mei nemen de twee kandidaten met de meeste stemmen het tegen elkaar op in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Dan beslissen de Fransen dus of Macron of Le Pen president wordt.

Marine Le Pen. Foto getty

23 april 2017, 22:45

Euro in de plus op beurs Azië

De euro is in de nacht van zondag op maandag sterk gestegen tegenover de dollar en de yen in Azië na de eerste ronde van de presidentsverkiezing van zondag. De centrumkandidaat Emmanuel Macron en de extreem-rechtse Marine Le Pen zullen het volgens de eerste uitslagen tegen elkaar opnemen in de tweede ronde op 7 mei.

In Tokio was de euro rond middernacht 1,0880 dollar waard, een stijging tegenover de 1,0726 dollar van vrijdagavond. Eerder zondagavond steeg de euro zelfs tot 1,0933 dollar. Het gaat om het hoogste niveau sinds november 2016, kort na de overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Tegenover de Japanse yen, steeg de euro tot 120,02 yen, nadat de Europese munt eerder zondag 120,88 yen waard was.

De reactie op de markten toont aan dat wordt ingezet op een overwinning van de pro-Europese kandidaat Macron, en niet op die van Le Pen, die pleit voor een vertrek uit de eurozone. De markten vreesden bovendien dat Le Pen het zou opnemen tegen Jean-Luc Mélenchon in de tweede ronde, die ook kritisch tegenover Europa staat. Volgens peilingen zou Macron de tweede ronde van de verkiezing binnen twee weken met een duidelijke meerderheid van de stemmen winnen.

23 april 2017, 21:51

Macron aan kop in nieuwe prognose

In een nieuwe prognose van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken ligt Emmanuel Macron aan kop met 23,3 procent van de stemmen, Le Pen volgt hem met 22,7 procent. De conservatieve Francois Fillon ligt op een derde plek met 19,8 procent van de stemmen en de uiterst-linkse Jean-Luc Melenchon staat op de vierde plaats met 18,8 procent van de stemmen.

Op dit moment zijn 76 procent van de stemmen geteld. De laatste stemmen die worden geteld zijn afkomstig uit de grotere Franse steden, die vaak naar links leunen.

23 april 2017, 21:41

Rellen in Parijs

De politie heeft zondag bij relletjes in Parijs drie mensen opgepakt. Twee anderen raakten gewond. Ongeveer driehonderd mensen gaven gehoor aan een oproep van antifascistische en antikapitalistische groeperingen om zich na de eerste ronde van de presidentsverkiezingen te verzamelen op de Place de la Bastille.

Sommige aanwezigen gooiden flessen en vuurwerk naar de politie. In het oosten van Parijs vernielden demonstranten onder meer bushaltes. Een van hen riep op 'tegen Le Pen en tegen Macron' te stemmen. De politie heeft traangas ingezet.

Oproerpolitie zondagavond in Parijs bij een demonstratie. Foto ap

23 april 2017, 20:35

Macron 'gedoodverfde winnaar'

Volgens verschillende peilingen is de sociaal-liberaal Emmanuel Macron de gedoodverfde winnaar van de beslissende tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen. In deze tweede ronde, die op 7 mei zal plaatsvinden, zal Marine Le Pen van Front National zijn tegenstander zijn.

De twee kregen volgens exitpolls zondag de meeste stemmen in de eerste ronde. Volgens een peiling in opdracht van de zender M6 heeft 64 procent van de ondervraagden gezegd op Macron te zullen gaan stemmen en 36 procent op Le Pen. Volgens een andere peiling, van Ipsos Sopra Steria, zou Macron 62 procent van de stemmen krijgen en Le Pen 38 procent.

23 april 2017, 20:27

Oorvijg van Franse kiezer

De gevestigde politieke partijen kregen een oorvijg van de Franse kiezer. Voor het eerst in de geschiedenis halen de twee grote partijen van rechts en links de tweede ronde van de presidentsverkiezingen niet. De Fransen hebben juist en masse gekozen voor buitenstaander Le Pen en nieuweling Macron. Lees hier de analyse van deze unieke Franse verkiezingen.

23 april 2017, 20:20

Hollande feliciteert Macron

De Franse president François Hollande heeft Emmanuel Macron gebeld en gefeliciteerd met het bereiken van de tweede en beslissende ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Uit de exitpolls en eerste tellingen blijkt dat de sociaal-liberaal Macron en Marine Le Pen van het nationalistische Front National de eerste ronde van zondag hebben gewonnen.

De twee staan in de tweede ronde op 7 mei tegenover elkaar. De Socialistische Partij van Hollande leed zelf een historische nederlaag. Hollande heeft nog niet gezegd op wie hij zelf in de tweede ronde zal gaan stemmen.

Foto reuters

23 april 2017, 20:11

Melenchon weigert nederlaag toe te geven

De uiterst-linkse Franse presidentskandidaat Jean-Luc Melenchon weigert om zijn nederlaag in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen toe te geven. Hij wil de uiteindelijke resultaten afwachten, ook al staat hij momenteel op een vierde plek. De stemmen uit de Franse steden, waar hij veel steun krijgt, zijn nog niet binnen. Daarnaast heeft de socialist laten weten geen van beide overgebleven presidentskandidaten Macron en Le Pen te zullen gaan steunen.

Foto getty

23 april 2017, 20:02

'Historische nederlaag' voor socialisten

Leider Benoît Hamon van de Franse Socialistische Partij heeft bij de eerste ronde van presidentsverkiezingen een bittere en historische nederlaag moeten incasseren. Hij kreeg volgens de exitpolls slechts 6,2 procent van alle stemmen en eindigde daarmee op afstand op de vijfde plaats. Met deze uitslag kan hij niet meedoen aan de tweede ronde.

De partijgenoot van de huidige president François Hollande zei tegen partijgenoten dat 'deze uitslag er zat aan te komen, maar dat ik hem niet heb kunnen verhinderen. Ik neem de volledige verantwoordelijkheid op me.' Hollande sleepte vijf jaar geleden nog ruim 28 procent van alle stemmen binnen in de eerste ronde.

Foto getty

23 april 2017, 19:47

'Le Pen ligt aan kop'

Volgens een nieuwe prognose van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken ligt niet presidentskandidaat Emmanuel Macron, maar Marine Le Pen aan kop. Zij heeft in deze nieuwe prognose 24,6 procent van de stemmen. Macron zou 21,9 procent van de stemmen hebben. Fillon volgt vervolgens met 19,63 procent en Mélenchon met 18,09 procent.

Op dit moment zijn 20 miljoen stemmen in Frankrijk geteld, ongeveer 34 procent van het totale aantal. De stemmen die nu binnen zijn, zijn vooral afkomstig uit regio’s die voornamelijk naar rechts leunen, terwijl de stemmen uit de stedelijke gebieden, die vaker naar links gaan, later worden geteld.

23 april 2017, 19:32

Felicitaties van Wilders voor Le Pen

PVV-leider Geert Wilders noemt het 'geweldig nieuws' dat Marine Le Pen de beslissende tweede ronde heeft bereikt van de Franse presidentsverkiezingen. 'Een prachtige dag voor patriotten binnen en buiten Frankrijk die meer nationale soevereiniteit en minder EU en immigratie willen', laat Wilders weten in een reactie aan het ANP.

'Ik heb haar net een welgemeende felicitatie gestuurd. Nu op naar een pittige tweede ronde, maar ik hoop op een Présidente Le Pen!', aldus Wilders.

23 april 2017, 19:31

Le Pen: patriotten, stem op mij

Marine Le Pen noemt de uitslag in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen 'historisch'. Volgens haar is het tijd om het Franse volk te 'bevrijden van de arrogante elite'. Het overleven van Frankrijk staat op het spel, aldus de Front National-leidster. Ze riep 'alle patriotten' op haar te stemmen.

Foto AP

23 april 2017, 19:27

'Stem op Macron'

Diverse Franse politici hebben inmiddels kiezers opgeroepen om bij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen te stemmen op Emmanuel Macron, en niet op Marine Le Pen. Zo heeft de Franse premier Bernard Cazeneuve ‘alle democraten’ opgeroepen om straks hun stem op Macron uit te brengen.

De Franse conservatieve presidentskandidaat François Fillon, die volgens de peilingen op de vierde plek staat, erkende zondag zijn verlies en zei er gelijk bij dat hij zelf op Macron zal gaan stemmen. Volgens hem zal Le Pen Frankrijk naar een mislukking leiden.

Benoit Hamon, de socialistische kandidaat, hoopt ook dat kiezers in de tweede ronde gaan stemmen voor de sociaal-liberaal om zo Front National te verslaan.

23 april 2017, 19:10

'Keerpunt in de Franse politiek'

‘De Fransen hebben hun wens voor verandering uitgesproken’, zegt Emmanuel Macron tegen het Franse persbureau AFP. Hij ziet zijn overwinning in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen als een keerpunt in de Franse politiek.

Foto getty

23 april 2017, 18:59

Nieuwe prognose presidentsverkiezingen

In de nieuwste prognose van de Franse presidentsverkiezingen liggen Emmanuel Macron en Marine Le Pen nog steeds aan kop. Momenteel is 19.1 procent van de stemmen geteld. Macron loopt voorop met 23,7 procent van de stemmen en Le Pen volgt hem met 21,9 procent.

Op de derde plek staat François Fillon met 19,7 procent van de stemmen en Jean-Luc Mélenchon ligt op de vierde positie met 19,2 procent.

23 april 2017, 18:52

Fillon roept op om op Macron te stemmen

Presidentskandidaat Fillon heeft de kiezers opgeroepen om op Macron te stemmen in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Fillon vindt dat Le Pen Frankrijk naar faillissement zal voeren. Volgens de eerste prognose heeft Fillon zelf 19,5 procent van de stemmen gekregen.

23 april 2017, 18:26

Hamon erkent nederlaag

De Franse socialistische kandidaat Benoit Hamon heeft zijn verlies in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen toegegeven, ook al gelooft hij nog steeds dat ‘links niet dood is’. In de eerste prognose van de verkiezingen staat Hamon op de vijfde plek. De presidentskandidaat komt uit voor de socialistische partij, die hiervoor onder Hollande vijf jaar lang in de (zeer onpopulaire) regering zat.

Hamon roept kiezers op om in de tweede ronde voor Macron te stemmen en Front National zo te verslaan. Ook de Franse premier Bernard Cazeneuve heeft kiezers opgeroepen niet op Le Pen, maar op Macron te stemmen.

Foto reuters

23 april 2017, 18:04

Macron en Le Pen

De sociaal-liberaal Emmanuel Macron en Marine Le Pen van het nationalistische Front National staan volgens de eerste prognose in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen tegenover elkaar. De twee kandidaten kregen de meeste stemmen tijdens de eerste ronde van de verkiezingen op zondag. Dat blijkt zondag uit de exitpolls waar Franse media over publiceren.

Volgens de prognose van Elabe heeft Macron 23,7 procent van de stemmen gekregen en Le Pen 22 procent. Macron en Le Pen worden op de voet gevolgd door conservatief François Fillon en de uiterst-linkse Jean-Luc Mélenchon. Zij kregen volgens Elabe ieder 19,5 procent van de stemmen.

Omdat de laatste stembureaus pas om 20.00 uur zijn gesloten, is het nog te vroeg om te stellen dat de twee kandidaten definitief doorgaan naar de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen.

23 april 2017, 18:01

Stembussen zijn gesloten

Alle stembussen in Frankrijk zijn gesloten. Het grootste gedeelte van de stemlokalen was geopend tot 19.00 uur, maar op sommige locaties in de grote steden kon nog tot 20.00 uur gestemd worden. De eerste uitslagen zullen nu gaan binnenstromen.

Foto ANP

23 april 2017, 17:16

Lage opkomst in Franse Antillen

In de Franse Antillen is de opkomst voor de Franse presidentsverkiezingen niet al te hoog. Zaterdagmiddag, rond 17.00 uur, had slechts 35 procent van de 311.000 stemgerechtigde inwoners op het eiland Martinique hun stem uitgebracht. Inwoners konden tot 19.00 hun stem uitbrengen.

Ook op andere eilanden was het percentage inwoners dat naar de stembus ging laag. In Guadeloupe heeft 34 procent hun stem uitgebracht en in Saint-Martin 20 procent.

23 april 2017, 16:45

Opkomst in Amsterdam

De opkomst mag in Frankrijk tot nu toe dan iets lager liggen dan in 2012, in Amsterdam - waar Franse burgers die in Nederland wonen kunnen stemmen bij het consulaat aan de Vijzelgracht - stonden vanmiddag lange rijen. De Fransen moesten tot anderhalf uur wachten voor ze hun stem konden uitbrengen.

Foto Yves Leroi

23 april 2017, 15:00

Uitgelekte exitpoll

Sociaal-liberaal Emmanuel Macron en de rechts-populistische Marine Le Pen zijn volgens een uitgelekte tussentijdse exitpoll de koplopers van vandaag. Volgens die uitslag zouden zij doorgaan naar de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. De uitgelekte exit-poll is gebaseerd op de opkomst tot 12.00 uur. 28 procent van de kiezers had op dat moment zijn stem uitgebracht.

De uitslag van deze uitgelekte exitpoll is overigens niet bevestigd, voorlopig is het nog slechts een gerucht. De negen belangrijkste opiniepeilers van Frankrijk hebben de commissie die toeziet op de peilingen namelijk verzekerd dat ze geen exitpolls zullen doen. Pas rond 20.00 uur kan er enige duidelijkheid komen over de eerste uitslagen van de verkiezingen.

Volgens de uitgelekte exitpoll zou Macron 24 procent van de stemmen hebben gekregen, Le Pen 22 procent. Andere kandidaten die hen op de voet volgen zijn conservatief François Fillon met 20,5 procent van de stemmen en de uiterst-linkse Jean-Luc Mélenchon met 18 procent van de stemmen.

Om 17.00 uur was de opkomst 69,4 procent.

23 april 2017, 13:28

Le Pen als president

Razend populair is in Frankrijk de trilogie in stripvorm over Marine Le Pen. Op de cover van het derde deel zit een rode sticker: 'Als de nachtmerrie werkelijkheid wordt...'. Lees hier de recensie.

23 april 2017, 12:37

Hollande

Vertrekkend president Hollande heeft gezegd dat de beste boodschap van deze verkiezing zou zijn om te gaan stemmen 'om te laten zien dat de democratie sterker is dan ooit'. Hollande zei over de enorme veiligheidsmaatregelen rondom deze verkiezingen dat een dergelijke tijd er helaas om noopt. Hij noemt de maatregelen een 'waarborg aan de Franse bevolking dat ze hun fundamentele recht kunnen uitoefenen om hun toekomst te kiezen'.

23 april 2017, 11:34

Het verlaten dorp

Elke Nederlandse vakantieganger zal het beeld herkennen. Je rijdt door een uitgestorven dorpje. Bij veel huizen zitten de luiken dicht, andere zijn verveloos en vervallen. Op straat zie je hooguit een enkel schuifelend oudje. Verder niemand en niets. La France profonde lijkt in een coma weggegleden. Het verval van het Franse dorp in beeld.

En lees hier waarom het Franse platteland al lang geleden alle geloof in de politiek verloren heeft.

Foto Mike Roelofs

23 april 2017, 11:06

Draaiende motor

Ook in Besançon in het oosten van land is een stembureau enkele uren ontruimd geweest. De zender BFMTV meldde dat twee personen daar uit een auto waren gesprongen en het voertuig met draaiende motor hadden achtergelaten. Uit onderzoek bleek dat de auto half maart was gestolen. Volgens BFMTV is een wapen, mogelijk een jachtgeweer, in de auto gevonden. Na een veiligheidscheck mocht het stembureau omstreeks 11.30 uur weer in gebruik worden genomen.

23 april 2017, 10:20

Femen-protest

Zes topless-demonstranten van de activistische groep Femen zijn door de politie afgevoerd bij het stembureau waar Marine Le Pen op dat moment haar stem uitbracht. Ze sprongen uit een auto met teksten op hun ontblote lichamen en maskers van onder andere Le Pen, de Russische president Poetin en de Amerikaanse president Trump.

Foto afp

23 april 2017, 10:12

Opkomst

De opkomst rond het middaguur was 28,54 procent, zo meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat is ongeveer hetzelfde als dit tijdstip in de eerste ronde van de vorige verkiezingen, vijf jaar geleden. Toen was de opkomst om 12.00 uur 28,29 procent.

23 april 2017, 9:55

Ontruiming

Twee stembureaus in Saint-Omer in het noordwesten van Frankrijk zijn enkele uren ontruimd geweest, nadat de politie een verdachte auto had gesignaleerd. Dat meldt de krant La Voix du Nord.

Volgens de krant betrof het een voertuig met een buitenlands kentekenplaat. Medewerkers van de explosievenopruimingsdienst uit Calais vonden niets bijzonders in het voertuig. Omstreeks 11.30 uur gaf de politie de stembureaus weer vrij. Het is niet bekend waarom de auto de aandacht van de politie had getrokken.

Frankrijk heeft een omvangrijk pakket veiligheidsmaatregelen genomen voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Circa 50.000 politiemensen en 7000 militairen zijn paraat. Foto epa

23 april 2017, 9:42

Le Pen stemt

Marine Le Pen van het nationalistische Front National heeft haar stem uitgebracht in Hénin-Beaumont in Pas-de-Calais. De krant Le Figaro meldde dat Le Pen haar stem uitbracht onder grote belangstelling van Franse en internationale media.

Volgens de laatste peilingen is Le Pen kanshebber om door te gaan naar de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 7 mei. Le Pen wil het aantal immigranten sterk inperken, maar Le Pen scoort óók met droom van 'Frexit'.

Marine Le Pen van het nationalistische Front National heeft haar stem uitgebracht in Hénin-Beaumont in Pas-de-Calais. Foto getty

23 april 2017, 9:06

De aantrekkingskracht van Macron

Ook Emmanuel Macron is gaan stemmen. Macron stemde met zijn vrouw in de badplaats Le Touquet in zijn kiesdistrict in het noordwestelijk departement Pas-de-Calais. Macron is de favoriet van deze presidentsverkiezingen. Hij stampte in korte tijd En Marche! uit de grond: een beweging los van de gevestigde partijen die de Franse politiek zo lang domineerden. Pro-Europees, optimistisch en vriendelijk. Een verademing, vinden aanhangers. Lees hier wat hen zo aantrekt in Macron.

Emmanuel Macron van En Marche!, de favoriet van deze presidentsverkiezingen, verlaat samen met zijn vrouw Brigitte zijn huis om te gaan stemmen. Foto ap

23 april 2017, 8:53

Hollande brengt zijn stem uit

De Franse president François Hollande heeft ook zijn stem uitgebracht voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Hij deed dat in Tulle in zijn kiesdistrict in midden-Frankrijk. De krant Le Figaro meldde dat Hollande na het uitbrengen van zijn stem direct naar Parijs terugkeerde. Hij is zelf geen kandidaat. In de peilingen scoorde Hollande zo laag, dat hij besloot geen gooi naar een herverkiezing te doen.

Hollande vandaag in Tulle. Foto reuters

23 april 2017, 8:30

Kandidaten naar de stembus

Naast de ongeveer 47 miljoen Fransen, togen ook de kandidaten en hun familie naar de stembus. Zij waren er vroeg bij vandaag:

Benoît Hamon (Parti Socialiste) brengt zijn stem uit in Trappes in het departement Yvelines, ten westen van Parijs. Foto afp
Penelope Fillon, de omstreden echtgenote van François Fillon (Les Républicains), brengt samen met haar twee zoons haar stem uit in Solesme, in het noord-westen van Frankrijk. Foto afp
Kandidate Nathalie Arthaud van Lutte Ouvriere stemt in Pantin. Foto afp
Kandidaat Nicolas Dupont-Aignan van Debout la France stemt in Yerres. Foto afp

23 april 2017, 7:29

Zij maken vandaag kans

Wie zijn de belangrijkste kandidaten om door te stoten naar de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen? En wat maakt hen aantrekkelijk?

23 april 2017, 6:29

Gaat terreur de Franse stem bepalen?

Een aanslag, dat is het enige dat nog ontbreekt aan deze krankzinnige verkiezingscampagne, zo werd de afgelopen weken vaak gezegd. Donderdagavond was het zover. Het was een 'kleine' aanslag op de Champs-Elysées, maar het effect was dramatisch, schrijft correspondent Peter Giesen.

Kogelgaten in een raam op de Champs-Elysées Foto epa
Een vrouw kijkt zondag, verkiezingsdag, naar posters van de Franse presidentskandidaten. Foto ap

23 april 2017, 6:00

Stembussen geopend

De stembureaus zijn om 8.00 uur opengegaan. Bijna 60.000 politieagenten en militairen staan paraat bij de stembusgang. In Frans-Guyana en andere overzeese gebiedsdelen kon zaterdag al worden gestemd. De meeste Franse kiezers hebben tot 19.00 uur de tijd een stem uit te brengen. In de grote steden zijn de stembureaus een uur langer open.

Kort na het sluiten van de stembureaus worden de eerste exitpolls verwacht, maar als de verschillen klein zijn kan het nog uren duren voordat bekend is welke twee kandidaten doorgaan naar de tweede ronde. Met uitzondering van informatie over de opkomst, mogen er voor het sluiten van de stembureaus geen voorlopige resultaten naar buiten worden gebracht. Op het overtreden van dat verbod staat een boete van 75.000 euro.

23 april 2017, 5:51

Lees verder

Aan wie geven de Fransen de sleutel? Lees hier alles over de zinderende finale van de Franse verkiezingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.