Macron bij beëdiging: 'Ik wil Frankrijk zelfvertrouwen teruggeven'

De nieuwe Franse president Emmanuel Macron wil Frankrijk zijn zelfvertrouwen teruggeven. 'Sinds decennia twijfelt Frankrijk aan zichzelf', zei hij in zijn eerste presidentiële toespraak. 'Het voelt zich bedreigd in zijn cultuur, in zijn sociaal model, in zijn diepste geloof.' Om de Fransen weer vertrouwen te geven wil Macron de creativiteit, de ondernemingslust en het initiatief bevrijden van de somberheid en de nostalgie die het land zo vaak verlammen.

Emmanuel Macron op de Champs Elysees na zijn inauguratie. Beeld null
Emmanuel Macron op de Champs Elysees na zijn inauguratie.

Emmanuel Macron werd vanochtend bevestigd als de achtste president van de Vijfde Republiek. Om tien uur arriveerde hij op het Elysée, het presidentieel paleis. Hij stapte uit zijn Renault Espace en wandelde extreem langzaam en plechtstatig over de zestig meter lange loper naar het bordes, waar de vertrekkende president Hollande hem stond op te wachten.

De begroeting was hartelijk, hoewel Hollande vorig jaar nog zei dat zijn vroegere protégé Macron hem 'systematisch had verraden' door zich kandidaat te stellen voor het presidentschap. Inmiddels kunnen beide mannen weer goed met elkaar opschieten, zo bleek afgelopen week tijdens de herdenkingen van de Duitse capitulatie in de Tweede Wereldoorlog en de slavernij. Hollande voelde zich niet meer verraden, zei hij voor de Franse televisie: 'Macron heeft zich van mij geëmancipeerd.'

Hollande en Macron trokken zich terug in het presidentiële kantoor voor de passation de pouvoir, de machtsoverdracht, waarbij Macron ook de codes voor de Franse kernmacht overhandigd kreeg. Het gesprek duurde een uur, waarna Macron Hollande naar zijn auto begeleidde. In 2012 had Hollande verzuimd zijn voorganger Sarkozy en diens echtgenote Carla Bruni naar de auto brengen, hetgeen hem zeer kwalijk werd genomen.

Sobere toespraak

Daarna begon de investiture, de bevestiging van Macron als president. Laurent Fabius, de voorzitter van het Constitutioneel Hof, las de verkiezingsuitslag voor en Macron kreeg het grootkruis van het Légion d'Honneur. Daarna hield Macron een sobere, plechtige toespraak. Hij presenteerde zich als de jonge, dynamische president die Frankrijk weer energie wil geven, maar wendde zich ook tot de Fransen 'die zich vergeten voelen' en 'beter beschermd moeten worden'.

Macron deed zijn best om niet elitair over komen. Zo maakte het Elysée bekend dat de president een pak droeg van 450 euro, en dat het hemelsblauwe mantelpakje van zijn vrouw Brigitte was uitgeleend door Louis Vuitton.

Macron met zijn vrouw Brigitte Trogneux. Beeld null
Macron met zijn vrouw Brigitte Trogneux.

De ceremonie had een sterk monarchaal karakter, iets waarvan president Macron zich terdege bewust is. De Fransen verwachten een koning, zei hij in een interview met het weekblad Le 1. 'De normalisering van de figuur van de president heeft een lege zetel achtergelaten in het hart van ons politieke leven', aldus Macron.

Macron liet ook weten dat hij de martiale aspecten van het monarchale presidentschap ten volle wil accepteren. Na zijn toespraak reed hij over de Champs-Elysées naar het graf van de onbekende soldaat onder de Arc de Triomphe. Niet in een open limousine, zoals zijn voorgangers, maar in een grote jeep van Renault, die anders wordt gebruikt voor de inspectie van de troepen op 14 juli. Zo liet Macron zien dat hij het leger steunt en dat hij beseft president te worden in een periode dat Frankrijk gewapende conflicten zal moeten uitvechten.

Het contrast met de inauguratie van Donald Trump was groot. Beide presidenten erfden een sterk verdeeld land. Terwijl Trump een polarisende redevoering hield, sloeg Macron een rustige, verzoenende toon aan. Macron: 'Op momenten waarop alles kan kantelen, heeft het Franse volk altijd de geest van eenheid weten te vinden.'

Zo kreeg Frankrijk een nieuwe president, met zijn 39 jaar de jongste uit de geschiedenis. Een tv-commentator vergeleek hem met Kennedy. In een regenachtig Parijs ontbrak echter elke vorm van euforie. Langs de Champs-Elysées stroomde het publiek slechts spaarzaam toe.

Lees verder

Hollande draagt macht over aan Macron: deed Hollande het echt zo beroerd?

De Fransen zien hun president het liefst als een welhaast mythische figuur. Die rol paste de onhandige François Hollande slecht. Vandaag draagt hij de macht over. Heeft hij het echt zo beroerd gedaan?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden