Macron benoemt conservatieve burgemeester Philippe tot premier van Frankrijk

President Macron heeft Edouard Philippe (46) benoemd tot premier van Frankrijk. Philippe was afgevaardigde in de Assemblée Nationale voor de rechtse Republikeinen en burgemeester van Le Havre. Toen hij die functie aanvaardde, noemde hij zichzelf 'een man van rechts'. Hij behoort tot de liberale vleugel van de Republikeinen en is een geestverwant.

Edouard Philippe is de nieuwe premier van Frankrijk. Beeld afp
Edouard Philippe is de nieuwe premier van Frankrijk.Beeld afp

De benoeming van een rechtse premier past in de strategie van Macron, die samenwerking zoekt met politici van centrum-links en centrum-rechts. Hij speelde met succes de Parti Socialiste uit elkaar. Tientallen gematigde socialisten liepen over naar Macron.

Met de benoeming van Philippe hoopt hij ook de Republikeinen te verdelen. Hij aast erop dat meer rechtse politici zullen overstappen naar zijn beweging La République En Marche (LRM). Zo verbreedt hij zijn politieke basis, terwijl hij zijn tegenstander verzwakt.

Uitgestoken hand

Republikeinse leiders bagatelliseerden de benoeming van Philippe. 'Een individuele keuze', zei Christian Jacob, leider van de Republikeinen in de Assemblée Nationale. Maar twintig centrum-rechtse politici brachten een verklaring uit waarin zij rechts opriepen de 'uitgestoken hand van Macron te accepteren'. In het belang van Frankrijk moet rechts samenwerken met de nieuwe president, vinden zij.

Philippe komt uit Rouen, in Normandië. Zijn ouders zaten in het onderwijs. Hij bracht een deel van zijn jeugd door in Bonn, waar zijn vader directeur van het Frans lyceum was. Philippe spreekt dan ook vloeiend Duits.

Breuk met het verleden

Een stierenvechtster, een wiskundige, een rechter, de chef van een arrestatie-eenheid. Dat zijn enkele van de 428 kandidaten die de beweging van de nieuwe Franse president Emmanuel Macron donderdag heeft gepresenteerd voor de parlementsverkiezingen van juni. Daarmee kiest Macron voor ingrijpende vernieuwing.

Net als Emmanuel Macron is hij een typisch product van het Franse elite-onderwijs: technocratisch, belezen en veelzijdig. Hij schreef onder meer twee politieke thrillers. Evenals Macron studeerde Edouard Philippe aan de Ecole Nationale d'Administration (ENA), de elite-opleiding voor ambtenaren en politici. Hij behoorde tot de vijftien beste studenten van zijn jaar en werkte na zijn afstuderen voor de Conseil d'Etat, de Raad van State.

Als student was hij korte tijd lid van de Parti Socialiste, maar al snel koos hij voor rechts. Hij werd medewerker van Alain Juppé, die hij nog steeds le patron noemt. Hij had een enorme hekel aan de populistische lijn van Nicolas Sarkozy, met wie hij zelfs een keer bijna op de vuist ging. In 2010 werd Philippe burgemeester van Le Havre. Het burgemeesterschap heeft hem veranderd, zei zijn studievriend, de journalist David Abiker in Le Monde. De voorheen wat stijve technocraat stond voortaan dichter bij de Fransen.

Niet altijd lovend

Voor de linkse krant Libération schreef Philippe een verkiezingskroniek, waarin hij zich niet altijd lovend uitliet over Macron.

Zo noemde hij deze een kandidaat 'die nergens verantwoordelijkheid voor neemt, maar alles belooft met het vuur van een jeugdige veroveraar en het cynisme van een oude rot.' Maar in een van zijn laatste bijdragen noemde hij Frankrijk een land van contradicties, dat zowel hunkert naar hervorming als naar stabiliteit.

Dat heeft hij nu gedaan: de president die van links kwam heeft een rechtse premier benoemd, in een land waar links en rechts altijd water en vuur waren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden