nieuws brand kathedraal

Macron belooft Notre-Dame in vijf jaar te herbouwen, ‘nog mooier dan ze was’

‘We gaan de kathedraal weer opbouwen, nog mooier dan ze was. Ik wil dat het binnen vijf jaar gebeurt’, aldus president Emmanuel Macron in een tv-toespraak. ‘Dat kunnen we. Maar laten we niet in de val trappen van overhaasting.’

De Franse president Emmanuel Macron tijdens zijn tv-toespraak. Beeld EPA

Voor het herstel van de Notre-Dame is in slechts twee dagen al een kleine miljard euro bijeengebracht, met name door een klein aantal vermogende families uit het Franse bedrijfsleven.

De belofte van Macron, die in zijn toespraak onder anderen de brandweerlieden en de politie bedankte, is ambitieus. Deskundigen in Frankrijk en het buitenland betwijfelen of de ruim 800 jaar oude kathedraal zo snel kan worden herbouwd. Zij denken dat minimaal tien jaar moet worden uitgetrokken voor het herstel van de kerk. 

‘Het zal jaren duren, misschien zelfs enkele decennia’, aldus Peter Füssenich, die de leiding heeft over de wederopbouw van de kathedraal in Keulen. Deze werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. Het herstelwerk is na ruim zeventig jaar nog altijd niet klaar. Ook directeur-generaal Audrey Azoulay van Unesco, de cultuurorganisatie van de VN, denkt dat de herbouw van de Notre-Dame ‘heel lang gaat duren en veel geld gaat kosten’.

Besloten moet worden of de Notre-Dame precies zo hersteld moet worden als de situatie voor de brand was. Zo werd de torenspits, die maandag werd vernietigd, aan de kathedraal toegevoegd in de 19de eeuw tijdens renovatiewerkzaamheden. De vraag is nu of de torenspits herbouwd moet worden of dat het tijd is voor een nieuw ontwerp. 

Premier Philippe zei woensdag dat er een internationale inschrijving komt voor de torenspits. ‘Doel is de Notre-Dame een nieuwe torenspits te geven die is aangepast aan de technieken en de uitdagingen van onze tijd', aldus de premier.

Brandweerlieden inspecteren woensdag vanaf een balkon de schade. Beeld AP

Metalen plafond

Het verkrijgen van de juiste materialen is problematisch. Het vinden van grote balken voor het plafond was zelfs in de 13de eeuw al moeilijk. Volgens Tom Nickson, een Britse deskundige van middeleeuwse architectuur en kunst, is er hoogstwaarschijnlijk geen enkel land in Europa met bomen die groot genoeg zijn voor het maken van dergelijke balken. 

Alternatieven zijn een metalen plafond of een plafond gemaakt van kleinere houten balken. Een metalen plafond zal zeker op verzet stuiten van ‘puristen’. Ook zullen er nieuwe veiligheidseisen worden gesteld aan de verbouwde Notre-Dame. Zo bestaat het dak van de kathedraal in Straatsburg nu uit drie brandafwerende secties. Dit moet voorkomen dat een brand het hele plafond vernietigt. Ook zijn rookmelders toegevoegd.

Eric Salmon, een voormalige manager van de Notre-Dame in Parijs, zegt echter dat wat heeft gewerkt in Straatsburg wellicht niet mogelijk is in Parijs. Elke kathedraal is uniek, zegt Salmon. ‘Wij gaan een historisch monument niet zodanig aanpassen om de regels te respecteren’, zegt hij. ‘De regels moeten worden aangepast aan het gebouw.’

Frankrijk rouwt om de brand in de Notre-Dame, en de rampspoed lijkt de Fransen te verenigen. Zo voelen ze dat ook in die andere, minder bekende Parijse kerk: de Saint-Sulpice.

Het vuur in de Notre-Dame is geblust, nu is het afwachten hoe groot de schade binnen is. Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in de kathedraal?

Kan een grote brand als die van maandagavond in de Notre-Dame in Parijs ook in Nederlandse monumenten gebeuren?

Op de dag dat de Notre-Dame in brand vloog, kreeg de Dom een nieuw brandalarm.

President Macron en premier Philippe (links) maandag bij de Notre-Dame. Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden