Machtsstrijd tussen bendes Scandinavië steeds heviger

Er zijn niet veel mensen die kunnen vertellen wanneer het is begonnen; er zijn er nog minder die weten waar het eigenlijk over gaat en helemaal niemand, zo lijkt het, heeft enig idee hoe er een eind aan kan worden gemaakt....

The Guardian

KOPENHAGEN

Maar als tijdens hun zo kalme zomeravonden de explosies weerklinken van granaten en autobommen, of het geratel van automatische wapens en zo nu en dan de plof van een raketwerper, dan weten de Scandinaviërs maar al te goed wie er aan het vechten zijn: bebaarde, getatoeëerde, in leer geklede motorrijders voeren hun oorlog.

De afgelopen twee jaar zijn dertig aanvallen uitgevoerd, waarbij zes mensen zijn omgekomen en twintig anderen gewond raakten. De bendes van Hell's Angels en Bandidos vechten om de hegemonie in Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland.

Het zijn gevechten die steeds grimmiger worden: vijf van de dodelijke slachtoffers vielen in het afgelopen half jaar.

Vorige week donderdag nog drongen gemaskerde Bandidos een open gevangenis in de buurt van Kopenhagen binnen, vuurden 25 schoten af op een prominente Hell's Angel die daar gevangen zat en gooiden er voor alle zekerheid nog een handgranaat achteraan. De gevangene overleefde de aanslag.

De politie in de vier landen vecht zo goed mogelijk terug. Er is in de bendes geïnfiltreerd, er zijn invallen gedaan, telefoons afgetapt, de onderkomens van de bendes worden 24 uur per etmaal bewaakt, maar veel heeft dat nog niet opgeleverd. Een politiewoordvoerder: 'Er zitten er enige tientallen gevangen, we hebben 82 handvuurwapens, veertig geweren, vier machinegeweren, drie bommen en 25 handgranaten in beslag genomen sinds het begin van dit jaar. Maar ze gaan gewoon door en als ze elkaar niet afmaken dan is het moeilijk te zeggen hoe er een eind aan kan worden gemaakt.'

Ambro Kragh, een Deense journalist die zich vijf jaar met de oorlog tussen de bendes heeft beziggehouden (en een aantal maanden onder bescherming van de politie heeft gestaan), is het daar mee eens. 'Ze kunnen niet ophouden', zegt hij. 'Kijk naar hun leuzen: ''Geen genade'' en ''God vergeeft, Bandidos niet''. Bij een vorig treffen, in het midden van de jaren tachtig, vielen dertien doden voordat de strijd tot bedaren kwam. Het lijkt erop dat ze zich nu hergroeperen.'

De oorlog laaide in 1994 op na de moord op een Hell's Angel in het Zweedse Helsingborg. Volgens deskundigen zouden de Hell's Angels erop uit zijn hun dominante positie te heroveren.

Deense Hell's Angels (die opereren onder het motto: 'Wij zijn de mensen waartegen onze ouders ons waarschuwden') legden in 1993 een eigenaardige zwakte aan de dag toen ze de Bandidos, die oorspronkelijk uit Texas komen, toestonden een Deense afdeling op te richten, zegt Kragh.

De ambitieuze Bandidos openden niet één, maar vier vestigingen en breidden zich snel uit in de drie andere Noordse landen. Ze kunnen nu in de hele regio met de Hell's Angels, oorspronkelijk afkomstig uit Californië, concurreren. De politie schat dat iedere afdeling tussen de tien en dertig leden heeft plus nog enige tientallen aspirant-leden, sympathisanten en leden van bevriende bendes.

'Van de kant van de Angels is wel te volgen wat er nu gebeurt', zegt Kragh. 'Velen zijn aan de oude kant: in de veertig en ze hebben kinderen. Er is een nieuwe generatie opgestaan die de Bandidos wil laten zien wie de baas is. En je moet ze nageven dat ze dat tot dusver is gelukt. De Angels zijn nog lang niet dood.'

De oorlog is dit jaar voortdurend geëscaleerd. De leider van de Finse Bandidos, Jarkko Kokko, werd in maart op straat in Helsinki doodgeschoten. De Deense leider, Uffe Larsen werd in dezelfde maand neergemaaid met een machinegeweer op het vliegveld van Kopenhagen en een Noorse Bandido werd vrijwel tegelijkertijd ernstig gewond bij een schietpartij op het vliegveld van Oslo.

Geheel in overeenstemming met een van hun leuzen ('Steek er één en we bloeden allemaal') sloegen de Bandidos niet lang daarna terug, met raketten die van een Zweedse legerbasis waren gestolen.

In april werd een hoofdkwartier van de Hell's Angels in het Zuid-Zweedse Helsingborg opgeblazen, een paar dagen later gebeurde hetzelfde met vestigingen in Kopenhagen en in Jutland. Het is volgens de politie mogelijk dat de Bandidos nog drie of vier raketten in hun bezit hebben.

Na een korte stilte raakte een Deense Bandido ernstig gewond bij een aanslag in de cel waarin hij gevangen zat en verloor de Deense Angel Brian Jacobsen een been door een aanslag met een handgranaat. In de afgelopen weken werd een Zweedse Bandido in z'n been geschoten; werd een Deense Bandido in het hoofd geschoten in Oslo en werd een grotere confrontatie in het centrum van Oslo maar net vermeden.

Vorige week donderdag was Jrgen Nielsen het doelwit van een aanslag. Hij is tot zestien jaar veroordeeld wegens een moord die hij in 1985 pleegde. In een interview dat een paar dagen voor de aanslag werd gepubliceerd had hij gezegd 'geen seconde' spijt te hebben gehad van de moord op zijn aartsrivaal, een lid van een aan de Bandidos gelieerde bende.

Niet bekend

De politie, die aan zo'n opstelling niet gewend is, verdenkt de motorbendes van handel in drugs, van prostitutie en afpersing. Tot dusver is er echter niets bewezen. Het doen en laten van de bendes blijft voor een groot deel een mysterie.

Het bewaken van hun hoofdkwartieren bijvoorbeeld levert niet al te veel op. Dat zijn vaak complete forten, omgeven door hoge muren met prikkeldraad er bovenop, soms met gesloten tv-circuits en uitkijkposten. In Kopenhagen beschikken de Angels over een 'dorpje' van vijf gebouwen met een schutting er omheen van drie meter hoog.

De tolerante houding van de Scandinaviërs lijkt, naarmate de oorlog langer voortwoedt, af te nemen. Een paar weken geleden moesten zestig inwoners van Kopenhagen met spoed worden geëvacueerd omdat zes kilo springstof naar het Angel-hoofdkwartier was gegooid.

Burgemeester Jens Mikkelsen overweegt het huurcontract op te zeggen. Het werd destijds verleend op grond van een regeling voor sport- en hobbyclubs. 'Als opgeblazen-worden tot hun hobby's behoort, ben ik er niet zeker van dat we ze als huurders willen hebben', zei hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden