Machtsstrijd Iran spitst zich toe

President vervangt vicepremier onder druk van Opperste Leider...

Van onze buitenlandredactie

TEHERAN De Iraanse president Ahmadinejad heeft zijn eerste plaatsvervanger op bevel van Opperste Leider ayatollah Khamenei vervangen. Haviken binnen het regime vinden echter dat hij eerder had moeten handelen, zo meldt het persbureau ISNA.

Vicepresident Esfandiar Rahim Mashaie stapte zaterdag op onder zware druk van de Opperste Leider, de machtigste man van het land. De benoeming van Mashaie was omstreden vanwege zijn uitlatingen vorig jaar als minister van Toerisme. Hij zei toen dat Iran bevriend was met de Israëlische bevolking.

Haviken vinden dat Ahmadinejad te lang met zijn beslissing heeft gewacht en zeggen dat hij de geestelijk leider daarmee heeft uitgedaagd. Zij noemen het een actie ‘zonder precedent’ sinds de islamitische revolutie van 1979, meldde het persbureau ISNA. Ahmadinejad had eerder laten weten vast te houden aan Mashaie, die ook de vader van zijn schoondochter is.

Direct na zijn vertrek als vicepresident is Mashaie benoemd tot stafchef. Ook dat noemt de groep critici ‘openlijke ongehoorzaamheid aan de Opperste Leider’.

Volgens officiële bronnen wordt Ahmadinejad op woensdag 5 augustus beëdigd voor een tweede termijn. De Opperste Leider moet de aanstelling tijdens een ceremonie officieel goedkeuren. De komende dagen zal blijken in hoeverre Khamenei nog achter de president staat. Waarnemers vragen zich af of hij Ahmadinejad de hand nog boven het hoofd houdt na hun openlijk uitgevochten ruzie.

Khamenei steunde de herverkiezing van Ahmadinejad. Ook kwalificeerde hij de presidentsverkiezingen van 12 juni als eerlijk, in weerwil van de verslagen kandidaten die de winnaar van fraude beschuldigen.

Sinds de stembusronde voeren de verliezers en hun aanhang actie tegen het regime. Betogingen werden deels gewelddadig beëindigd, waarbij zeker twintig personen om het leven zijn gekomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden