NieuwsDen Haag

Machtsstrijd bij Partij voor de Toekomst: Otten dreigt met inruilen Krol voor ‘jongere lijsttrekker’

In hun nieuwe Partij voor de Toekomst hoopten ze verlost te zijn van conflicten, maar Henk Krol en Henk Otten liggen nu al met elkaar overhoop. Krol zinspeelt op een mogelijk vertrek. Voorzitter Otten dreigt op zijn beurt de lijsttrekker in te ruilen voor een jonger exemplaar.

Dion Mebius
Henk Krol (R) en Henk Otten (M) in betere tijden.  Beeld Freek van den Bergh
Henk Krol (R) en Henk Otten (M) in betere tijden.Beeld Freek van den Bergh

Aanleiding zou de brandende ambitie van Otten zijn om een plekje op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer te krijgen. Zelf ontkent Eerste Kamerlid Otten dat. ‘Dat speelt echt niet.’ Hij spreekt van gekonkel door Krol en PvdT-penningmeester Pieter Bogaardt, die door Otten en diens medestanders in het bestuur inmiddels hardhandig de partij is uitgezet.

Otten zegde Bogaardt, een in Monaco woonachtige vastgoedondernemer, donderdagavond de wacht aan per brief. Daarin schreef hij dat de penningmeester in het AD ‘onjuiste en ongefundeerde uitlatingen’ had gedaan over de politieke ambities van Otten, ‘waarover u geen enkele kennis of inzicht kunt hebben’. ‘Hierdoor heeft u de Partij voor de Toekomst ernstige schade toegebracht.’

Ook zou Bogaardt zijn taken als penningmeester niet serieus hebben genomen. ‘Rekeningen blijven onbetaald’ en van het organiseren van fundraisers zou het al helemaal niet zijn gekomen. Ook zou hij een door hemzelf beloofde donatie à 200 duizend euro nooit in de kas hebben gestort.

Na het versturen van de brief eiste Krol per mail dat het bestuur Bogaardts royement zou terugdraaien. ‘Zo niet dan zal ik mijn positie heroverwegen.’ De bal ligt nu bij Otten, zegt een woordvoerder van Krol daarover.

Pieter Bogaardt erkent dat Otten zijn verlangen om naar de Tweede Kamer te promoveren ‘niet hardop heeft uitgesproken’. ‘Maar zoals ik Otten heb leren kennen, heb ik duidelijk de indruk dat hij dat heel graag wil.’

Een rekening van drieduizend euro betaalde de penningmeester niet ‘omdat de partij nul euro in kas heeft’. Dat is niet zijn schuld, zegt hij: hij heeft ‘nooit gezegd een fundraiser te zijn’ en zeker niet beloofd om zelf twee ton over te maken. ‘Dat zijn de fairy tales van Grimm.’

‘Krol is overspannen’

De ruzie is een hard gelag voor zowel Otten als Krol. Laatstgenoemde vertrok eerder dit jaar juist met slaande deuren bij 50Plus om de voortdurende intriges te ontvluchten. Hij vond onderdak bij Otten, die zijn eigen partij, GO, was gestart na een verloren machtsstrijd bij Forum voor Democratie met medeoprichter Thierry Baudet.

Met de komst van Krol en Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen, die al snel weer afhaakte, werd GO omgedoopt tot Partij voor de Toekomst. ‘De voorwaarde voor die fusie was dat het voortaan op ónze manier zou gaan’, zegt Otten. Dat betekende volgens hem: geen achterkamertjespolitiek en een einde aan ‘de spelletjes en het lekken naar de pers’.

Otten meent dat Krol ‘wat overspannen is door alle 50Plus-misère’. ‘Misschien kan hij in het reces volgende week tot rust komen. Dat hij nadenkt en zegt: Otten heeft wel gelijk.’ Hij waarschuwt dat de PvdT ‘gaat zoeken naar een andere lijsttrekker’ als Krol niet inbindt. ‘En dan wel een jongere, want dat was altijd al het idee.’

LEES OOK:

Wie betaalde Krols stroopwafels?
Henk Krol hoopte verlost te zijn van 50Plus, maar de leider van de Partij voor de Toekomst wordt achtervolgd door dubieuze declaraties uit zijn tijd bij de ouderenpartij. Vóór zijn vertrek eiste het 50Plus-bestuur opheldering, blijkt uit uitgelekte interne documenten.

Zonder Krol ploetert 50Plus door
Als opvolger van Henk Krol koos 50Plus vorige maand voor Liane den Haan. Dat gebeurde op een uiterst rommelige ledenvergadering. Kandidaten kwamen nauwelijks eraan toe zich voor te stellen. Erger nog: de eerste ruzies zijn alweer geboren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden