Machtigste vrouw

Dus koningin Beatrix is de Machtigste Vrouw van Nederland. Tenminste, volgens het feministisch tijdschrift Opzij. Agnes Jongerius kukelde van de eerste naar de tweede plek, ondanks het feit dat ze dit jaar in de jury van de verkiezing voor de Machtigste Vrouw van Nederland zat, toch een zeer invloedrijke functie.

Beatrix mocht vorig jaar niet meedoen, omdat de macht haar op erfelijke gronden was komen aanwaaien. Dat was natuurlijk een zwak argument. Macht is macht en hoe je hem hebt verkregen doet er niet toe. Al heb je de macht gegrepen met een bloedige staatsgreep: je hebt hem.


Dit jaar was Beatrix er wel bij, omdat ze volgens de Opzij-jury zoveel macht had uitgeoefend bij de kabinetsformatie. Niemand, ook de jury van Opzij niet, weet of dat echt zo is. Het zou ook kunnen dat de koningin door de informateurs aan de lopende band is gepiepeld, maar goed.


De hele zomer zag de jury van de Machtigste Vrouw van Nederland allerlei mannen met de hoed in de hand de trap van Paleis Noordeinde oplopen, en Geert Wilders zelfs met een Limburgse vlaai. Zoiets maakt toch indruk. Toen hij de formatie eindelijk had afgerond kwam Mark Rutte pas na een uur of drie met holle ogen weer naar buiten: kat in 't bakkie voor de koningin. Even de premier op de pijnbank gelegd, die power woman.


Als ze mij toen ik 5 was hadden gevraagd wie de baas was van Nederland, had ik ook gezegd: de koningin. Die zat de hele dag op haar troon in een groot paleis iedereen te commanderen en onbeperkt taartjes te eten. Mijn wereldbeeld was nog overzichtelijk, God was volgens mij de machtigste man.


Werkgeversvoorzitter Wientjes van VNO-NCW - - volgens de Volkskrant Top-200 zelf de op een na machtigste man van het land - zei dat Beatrix terecht is verkozen tot machtigste vrouw van Nederland, omdat zij ongetwijfeld 'CEO van een groot bedrijf' zou zijn geweest, waren we een republiek gebleven. Waar Wientjes die stelling op baseert is onduidelijk - vermoedelijk ook op de kleuterachtige waandenkbeelden en mythevorming waarvan monarchen het eeuwenlang moesten hebben.


Als de koningin was gaan schaatsen was ze een soort Marianne Timmer geweest en had ze zich toegelegd op schrijven dan hadden wij allang de Nobelprijs gewonnen. Ook kan de koningin waanzinnig goochelen en als ze zich even kwaad maakt zet ze in no time een diner op tafel waar een driesterrenkok alleen maar van kan dromen. Ze kan ook veel beter interviewen dan Clairy Polak en als de koningin trainer was van Feyenoord stonden ze bovenaan. Verder spreekt de koningin een stuk of vijftien talen vloeiend en heeft ze een belangrijke bijdrage geleverd aan de snarentheorie.


Maar ja, ze moest koningin worden van haar ouders.


Ik heb nog even de meest recente lijst van Power Women van het Amerikaanse blad Forbes doorgelopen, om te zien of onze koningin daar ook de Top-100 had gehaald, maar helaas. Bij Forbes vinden ze Oprah Winfrey (3), Lady Gaga (7), Beyoncé (9) en Carla Bruni-Sarkozy (35) veel machtiger dan onze koningin. Zelfs de vrouwelijke premier van IJsland heeft volgens Forbes meer in de melk te brokkelen.


Overigens valt het niet helemaal uit te sluiten dat ze bij Forbes niet goed op de hoogte zijn en dat onze koningin achter de schermen inderdaad aan allerlei touwtjes trekt. Maar mocht dat zo zijn, dan vind ik dat eerder een reden om nog eens goed naar de wenselijkheid van de erfelijke monarchie te kijken, dan haar volgend jaar wéér die prijs te laten winnen.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden