Machtige vakcentrale zou Arbeidspartij hebben gespekt Corruptieschandaal teistert Rabin

JERUZALEM Het Israëlisch parlement heeft de machtige vakcentrale Histradut dinsdag onder staatstoezicht gesteld in verband met een corruptieschandaal, dat de regering-Rabin in ernstige problemen heeft gebracht....

AP, AFP

Kessar en andere functionarissen van de Arbeidspartij (onder wie mogelijk andere ministers) worden ervan verdacht meer dan twintig miljoen dollar via de bevriende vakbond te hebben doorgesluisd naar de verkiezingskas van Rabins Arbeidspartij. Het schandaal is een grote tegenslag voor Rabin, wiens regering door het gewelddadig verlopende vredesproces met de PLO is gekelderd in de opiniepeilingen. Volgend jaar worden parlementsverkiezingen gehouden.

Het 120 leden tellende parlement besloot met 48 tegen 2 stemmen om de vakbond voor het eerst in zijn 74-jarige bestaan onder toezicht van een staatscontroleur te stellen.

De Histradut vertegenwoordigt 60 procent van de twee miljoen werknemers in Israël en vormde de machtsbasis van de Arbeidspartij, tot de bondsleden vorig jaar de dissidente socialist Haunders Ramon tot secretaris-generaal kozen. De vakcentrale bezit een netwerk aan industrieën, collectieve boerderijen en dienstverlenende bedrijven. Ramon heeft de politie alle medewerking toegezegd.

Onder de leden van de Arbeidspartij die in verband zijn gebracht met de illegale geldstromen, zijn ook de opvolger van Kessar als secretaris-generaal van Histradut, Chaim Haberfeld, en de vroegere penningmeester van de centrale, Arthur Israelovitch. Ze zouden geld van de vakcentrale via geassocieerde culturele instellingen naar de lege partijkas hebben overgeheveld.

Haberfeld wordt er tevens van verdacht 200 duizend dollar te hebben betaald aan een detective-bureau, dat een compromitterend rapport moest opstellen over Haunders Ramon, nadat deze zich kandidaat had gesteld voor het leiderschap van de vakcentrale. Ramon, die wegens een conflict uit de Arbeidspartij was gezet, won de verkiezingen niettemin met grote overmacht van Haberfeld, de officiële kandidaat van de Arbeidspartij.

Daarmee kwam een eind aan een halve eeuw van hechte verbondheid tussen de vakcentrale en de socialistische partij. Ramon beloofde 'een grote schoonmaak' in de bond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.