Machtige schoolbesturen

Louise Fresco en Alexander Rinnooy Kan breken een lans voor een tweede schoolstrijd (Forum, 19 december). ‘Scholen zijn en blijven in belangrijke mate zelfstandig bij de invulling van hun taken’....

Thea Hendriks en Nieuw Vennep

De middelbare school van mijn kind valt, na een fusie met 22 scholen in Kennemerland en de Haarlemmermeer, onder een stichting die door drie beroepsbestuurders wordt bestuurd. Het gaat om brede scholengemeenschappen en beroepsonderwijs – op zowel openbare als confessionele grondslag gestoeld. Deze schaalvergroting zou tot een betere facilitaire dienstverlening leiden. In de praktijk komt hier weinig van terecht. Als er een technische storing is, duurt herstel veel langer dan voor de fusie het geval was.

De scholen hebben door de fusie hun zelfstandigheid verloren. Zij krijgen van bovenaf ‘strategische visies’ opgelegd die de inrichting van het onderwijs sturen. Vroeger was religie of ‘openbaarheid’ een ijkpunt. Het bestuur ontpopt zich nu in hoog tempo als de nieuwe geestelijke leider die in het gat springt dat de officiële religies achterlaten. Meer zeggenschap van gemeenteraden zal hier geen positief effect hebben. Deze mammoetschoolbesturen bedienen immers leerlingen van meerdere gemeenten. Dus eerst is ‘defusie’ nodig. Gelukkig hebben minister Plasterk en ook de Tweede Kamer hiervoor het licht op groen gezet. Er is nog hoop.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden