Machtige garde Iran veroordeelt aanval Saoedische ambassade

De machtige Revolutionaire Garde in Iran heeft dinsdag de aanval op de Saoedische ambassade in Teheran fel veroordeeld. 'De aanval was georganiseerd, totaal verkeerd en deze vreselijke actie kan op geen enkele manier gerechtvaardigd worden', aldus brigadier-generaal Mohsen Kazemeyni. Het is voor het eerst dat zo'n hoge Iraanse leider afstand neemt van de aanval.

Redactie
Vrouwen protesteren in Teheran tegen de executies in Saoedi-Arabië. Beeld EPA
Vrouwen protesteren in Teheran tegen de executies in Saoedi-Arabië.Beeld EPA

Kazemeyni zei dit tegen het Iraanse persbureau Fars. Hij is commandant van de divisie van het elitekorps in de hoofdstad Teheran.

Het is nog niet duidelijk of de woorden van de generaal bedoeld zijn om het hoogoplopende conflict tussen Iran en Saoedi-Arabië over de executie van een sjiitische geestelijke, te sussen. De aanval op de ambassade was voor Saoedi-Arabië aanleiding de betrekkingen met Teheran te verbreken.

De Revolutionaire Garde hoort niet bij het Iraanse leger, maar valt rechtstreeks onder geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei. De Garde heeft haar eigen landmacht, luchtmacht en marine. 'We zijn er zeker van dat dit niet het werk was van gelovige Hezbollahi-krachten', aldus Kazemeyni, doelend op aanhangers van het Iraanse bewind, over de aanval van hardliners op de ambassade.

Gevaarlijke cocktail

De spanning tussen de soennitische Arabieren en sjiitische Iraniërs loopt snel op. Als geopolitiek en religieuze schisma's elkaar treffen krijg je een gevaarlijke cocktail. Maar gaat het ook echt uit de hand lopen? Lees de analyse van correspondent Thomas Edbrink. (+)

'Misdaad'

Eerder dinsdag zei de Iraanse president Rouhani dat Saoedi-Arabië de 'misdaad' van het executeren van de geestelijk Nimr al-Nimr niet kan verbergen door de diplomatieke banden te verbreken met Teheran.

Bahrein, Koeweit, Djibouti en Soedan hebben in navolging van Saoedi-Arabië de diplomatieke betrekkingen met Iran verbroken, terwijl de Verenigde Arabische Emiraten ze op een lager pitje hebben gezet.

Syrische vredesbesprekingen

De Saoedische ambassadeur bij de VN liet in de nacht van maandag op dinsdag weten dat de verkoelde verhoudingen geen invloed hebben op vredesbesprekingen over Jemen en Syrië. De Amerikaanse regering riep Iran en Saoedi-Arabië maandag op zich te beheersen om de sektarische spanningen tussen soennieten en sjiieten niet verder te laten oplopen.

Het conflict over de executie van sjeik al-Nimr mag de broze onderhandelingen over een staakt-het-vuren en een politieke overgang in Syrië niet in de wielen rijden, aldus de Verenigde Staten.

Washington heeft aangegeven zich niet in het conflict tussen Riyad en Teheran te willen mengen. 'Hopelijk blijven ze met elkaar omgaan. Het is uiteraard in het belang van beide landen dat een politieke oplossing voor de toestand in Syrië dichterbij komt', aldus woordvoerder Josh Earnest van het Witte Huis.

Irakese sjiieten protesteren tegen de executie van Nimr al-Nimr. Beeld ap
Irakese sjiieten protesteren tegen de executie van Nimr al-Nimr.Beeld ap

Strijdbijl

Waar komt de strijd tussen sjiieten en soennieten vandaan? Een korte uitleg.

Strijd tegen IS

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry sprak zondag en maandag met zijn Iraanse ambtgenoot Mohammad Javad Zarif en de Saoedische plaatsvervangde kroonprins Mohammed bin Salman. Hij wil zich er vooral van verzekeren dat de strijd tegen de groep Islamitische Staat in Irak en Syrië, de eerste aanzetten naar een beëindiging van de burgeroorlog in Syrië en het atoomakkoord met Iran geen schade lijden.

Een van de eerste en meeste directe zorgen van Washington is dat de ruzie tussen Iran en Saoedi-Arabië de broze samenwerking in Irak tussen de Iraakse veiligheidstroepen en sjiitische en soennitische milities in de strijd tegen IS kan verstoren.

De Saudische minister van Binnenlanddse Zaken Mansur al-Turki. Beeld afp
De Saudische minister van Binnenlanddse Zaken Mansur al-Turki.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden